Pierderea obișnuinței unui program regulat care susținea mersul la sală după perioada de vară este principala provocare cu care se confruntă majoritatea oamenilor la începutul toamnei. Antrenorul de pilates și nutriționistul Cori Grămescu oferă câteva trucuri simple care ne ajută să ne reluăm activitățile și să reîncepem rutina de antrenament după vacanță.
„Pentru a putea reîncepe un program de antrenament sustenabil primul lucru pe care trebuie să îl facem este să descoperim ce ne motivează, indiferent dacă vorbim de câteva kilograme în plus acumulate în perioada verii, de lipsa de tonus muscular combinată cu astenia de toamnă sau de dorința de a ne simți din nou plini de energie. Apoi, pentru a crea rutina de a face sport corect este nevoie de îndrumarea unui specialist care să ne învețe cum să executăm corect și eficient exercițiile astfel încât să evităm accidentările”, spune Cori Grămescu, antrenor de pilates.
Alegerea tipului de antrenament potrivit nevoilor tale reprezintă cheia creării unui obicei care să poată fi susținut pe termen lung și care să ne ajute să ajungem la rezultatele dorite. Antrenorul de pilates Cori Grămescu dezvăluie 5 trucuri pentru un plan de antrenament de succes.
1. Alege tipul de antrenament potrivit! Recomandarea specialistului este să optezi pentru o sală care oferă programe de consiliere gratuită în alegerea unui program corect de antrenament. „Nu ai nevoie neapărat de instructor personal, mai ales daca ai o constrângere bugetară, dar multe săli oferă servicii gratuite de consiliere de antrenament de care poți beneficia. Odată ce ai o schemă personalizată de exerciții, începe cu antrenamente pentru începători ca să înveți sau să reînveți să execuți corect exercițiile. În felul acesta vei vedea rapid rezultate și o să îți întărești sistemul muscular, protejându-ți totodată sistemul osos și articulațiile”, explică Cori Grămescu.
2. Evită clasele foarte intense și obositoare! Pentru că este mai ușor să fixezi un obicei când te simți bine în proces, iar la începutul unui program de sport febra musculară dureroasă și oboseala accentuată sunt mai curând elemente care ne demotivează, primele trei săptămâni trebuie să se concentreze pe antrenamente blânde, plăcute, dar provocatoare.
3. Pornește cu pași mici! Cori Grămescu recomandă ca atunci când reluăm un plan de antrenament să începem cu 2 antrenamente pe săptămână la sală și să ne propunem ca în 4-6 săptămâni să ajungem la 3 antrenamente pe săptămână. „Din experiența pe care o am cu clientele mele, vă pot spune și un secret referitor la cele mai favorabile zile pentru mers la sală. Pentru că majoritatea oamenilor vin la sală «de luni», marțea și joia sunt de obicei zile mai libere, deci cele mai favorabile pentru mers la sală, mai ales că o astfel de frecvență oferă corpului și zilele de repaus de care are nevoie”, completează antrenorul de pilates, Cori Grămescu.
4. Urmează și o dieta echilibrată! Pentru a avea energia necesară pentru a face sport este nevoie să ne asigurăm toţi nutrienţii de care corpul nostru are nevoie din surse cât mai sănătoase. „Este foarte important să consumăm minim 600 g de legume pe zi, la fel cum este esențial să mâncăm la fiecare masă proteine de bună calitate, în cantitate moderată. De asemenea, nu reduce niciodată caloriile sub aportul de 1300-1400 de kilocalorii ca femeie, respectiv 1500-1600 ca bărbat. Dietele care restricționează caloriile sub acest nivel nu au cum să ofere energia necesară pentru antrenament, ba mai mult, chiar favorizează efectul yoyo de recâștigare rapidă a kilogramelor în plus și predispun la creșterea nivelului de oboseală”, explică nutriționistul și antrenorul de pilates, Cori Grămescu.
5. Concentrează-te pe tine! „În primele săptămâni este normal ca antrenamentele să pară solicitante atât din punct de vedere fizic, cât și ca presiune pusă pe programul zilnic. Pentru a-ți menține motivația trebuie în primul rând să fii blând cu tine și să te concentrezi pe progresele tale fără a te compar cu alții. Amintește-ți mereu de ce te-ai apucat și care sunt beneficiile pe care spotul ți le aduce. Dicută cu un antrenor profesionist despre cum să îți setezi corect și eficient obiectivele de antrenament. Alătură-te unei comunități de suport online, elimină orice element toxic din jurul tău și nu uita că faci asta pentru binele tău!”, conchide Cori Grămescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News