Cori Grămescu, chifteluţe de dovlecei după rețeta bunicii: „Maestră a bucătăriei dietetice şi flexitariene”

Data publicării:
Chifteluțe de dovlecei, sursa foto Facebook/ Cori Grămescu
Descriere foto: Chifteluțe de dovlecei, sursa foto Facebook/ Cori Grămescu

Cori Grămescu a împărtășit una dintre rețele ei preferate din perioada copilăriei, chifteluțe de dovlecei, după rețeta bunicii. 

Cori Grămescu și-a adus aminte cu nostalgie de perioada copilăriei, când bunica îi gătea cele mai delicioase rețete. Aceasta le-a împărtășit și fanilor una dintre rețetele ei preferate și le-a dezvăluit că bunica nu a gătit niciodată cu prea multe grăsimi și avea grijă ca meniul să fie unul sănătos. 


Cori Grămescu își aduce cu drag aminte de cea care îi este model în viață, de bunica ei, un simbol al feminității și al eleganței. 


„Uneori, nu doar un aliment sau masă delicoasă produc satisfacție, ci și amintirea că ele sunt după o rețetă tradițională din familie.


Îmi aduc aminte de chifteluţele cu dovlecei din copilărie, când stăteam cuminte la bunica mea acasă, aşteptând să se răcească minunăţiile aurii pe colţul aragazului. Adulmecam pofticioasa aromă de ceapă rumenă şi mirosul de mărar proaspăt şi chiar şi acum am imaginea clară a bucătăriei curate, răcoroase, cu mobilă albă şi perdeluţe cu dantelă la geam.


Bucătăria bunicii mele a fost întotdeauna un loc al fascinaţiei pentru mine, iar acum păstrez cu nostalgie caietul ei de prăjituri scris ordonat, desenele pentru tricotaje şi cartea de bucate transmisă în familie, din bucătărie în bucătărie şi din casă în casă. Memee, străbunica mea, făcea notiţe pe marginea cărţii cu creionul. Mama Naty, bunică-mea, nu se îndura să mâzgălească pe cărţi. Aşa că îşi punea cartonaşe cu notiţe în cartea deja îmbătrânită. Când am plecat de acasă, am luat cu mine doar cărţile. Chiar şi pe cele de bucate, iar acum îmi stau acasă, cuminţi, aşteptând să fie readuse la viaţa bogată pe care au trăit-o.


Bunica mea făcea încă parte dintr-o generaţie de femei care reuşea să îmbine cu graţie şi eficiență cariera, viaţa de familie şi cea gospodărească. A fost un cadru didactic excepţional, formând generaţii întregi de elevi. De o frumuseţe răpitoare, i se spunea Bombonică, şi, fără a fi în vreun fel exagerat de cochetă, era de o elegantă şi delicateţe înnăscută. A ştiut mereu să ţină casa în ordine. Veneau zeci de elevi pe săptămână la meditaţii acasă şi era întotdeauna ordine desăvârşită, deşi eu şi vară-mea ne jucam isteric în biroul de studiu. Bucătăria şi gospodăria nu au avut de suferit niciodată din pricina programului ei încărcat.


Revenind, însă, la chifteluţele de dovlecei, bunică-mea nu a gătit niciodată gras sau cu prăjeli. Maestră a bucătăriei dietetice şi flexitariene cu mult înainte să se inventeze termenii, a aplicat întotdeauna delicateţea şi bunul simţ din viaţă şi în pregătirea mâncării. Aşa am crescut eu, iar uneori mi se face dor de toată această lume a echilibrului şi liniştii casnice”, a scris Cori Grămescu pe Facebook. 

 

Iată rețeta de chifteluțe de dovlecei, primită drept moștenire de la bunica ei. Cori Grămescu a vrut să le împărtășească și fanilor ei de pe blog, gustul delicios al copilăriei. 

 

„Ingrediente


1-2 dovlecei potriviţi, daţi pe razătoarea mare

câte o lingură de făină integrală pentru fiecare dovlecel

câte un ou bătut bine pentru fiecare dovlecel

câte un puf de ulei din spray-ul de gătit pentru fiecare dovlecel

puţină faină integrală pentru a forma chifteluţele


Preparare


Se dau pe razătoare dovleceii (curăţaţi de seminţe) şi se presar[ cu puţină sare. Se storc de zeamă şi se lasă la scurs, câteva minute, într-o sită de plastic.

Între timp, se toacă foarte mărunt câte o ceapă mică pentru fiecare dovlecel. Se poate folosi procesatorul de mâncare pentru a mărunţi complet ceapa. Se toacă mărunt şi câte o jumătate de legătură de mărar pentru fiecare dovlecel.

Se bate bine câte un ou pentru fiecare dovlecel în parte și se pregăteşte câte o lingură de făină integrală. Oul bătut se amestecă bine cu făină, cu puţin piper şi se adăugă apoi dovlecelul râs şi scurs, mărarul şi ceapă. Se condimentează cu piper şi se amestecă bine pentru omogenizare.

Se pune pe foc mic o tigaie ceramică în care se adăugă un puf de ulei din sprayul de gătit.

Cu o lingură, se ia din amestecul de dovlecel, fără să adunăm prea mult ou bătut. Se formează în palma o chifteluţă şi se presară puţină faină integrală ca să nu se lipească. Se pune în tigaie şi se lăsă la foc mic până capăta o culoare aurie și apoi se întoarce cu o spatulă.

Se pun în tigaie chiftelele fără să se atingă, apoi se şterge tigaia cu un şerveţel şi se pulverizează din nou puţin ulei pentru gătit.

Se servesc la temperatura camerei sau doar puţin călduţe, ca garnitura sau în salate ori la micul dejun, împreună cu puţină brânză telemea şi un ardei”, a scris Cori Grămescu pe blog-ul ei



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel