Tot mai multe persoane s-au luptat anul acesta cu visele urâte. Specialiștii au găsit explicația.
Un nou studiu relevă faptul că, de la începutul pandemiei, 26% din 4.275 de americani au raportat o creștere a coșmarurilor. Psihologii cred că principala cauză a acestor tulburări nocturne sunt frica și anxietatea legate de vremurile fără precedent cu care ne confruntăm.
Ce a descoperit studiul
Cercetătorii au dorit să descopere ce efect are trauma resimțită la nivel colectiv, din cazua pandemiei globale, asupra psihicului nostru și cum apare aceasta în visele noastre. Au decis să întrebe oamenii despre temele comune găsite în aceste coșmaruri, la 6 săptămâni după începerea pandemiei.
O temă obișnuită în coșmarurile, din perioada pandemiei COVID-19, sunt scenariile în care oamenii se simt captivi. De exemplu, o femeie a povestit câteva coșmaruri care se tot repetă în ultima vreme.
gândaci și șobolani care o invadează
Este ținută ostatică de foști colegi de liceu și injectată cu un drog care o face să nu poată vorbi sau să scape
urmărește îngrozită cum membrii familiei ei mor și ea nu poate să îi ajute
Subconștientul nostru absoarbe ca un burete evenimentele zilei și le derulează noaptea, în timpul somnului. Dacă întreaga ta zi constă în știri rele, evenimente traumatice și sentimente de frică, e foarte posibil ca noaptea să visezi urât.
Alți factori care favorizează visele urâte
„Acesta este cu siguranță un moment al coșmarurilor și al conștientizării viselor, pentru majoritatea oamenilor. Există o serie de factori care pot contribui la coșmarurile adulților, cum ar fi medicamentele precum antidepresivele, consumul de alcool înaintea somnului și tulburările de somn. Creșterea anxietății și a fricii, de asemenea, poate duce la vise urâte”, explică Dr. Kelly Bulkeley, psiholog, autor Sleep and Dream.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News