Cozonacul lui Scărlătescu. Rețeta secretă a celebrului chef: “Secretul cozonacului perfect stă în...”

Data publicării:

Celebru pentru preparate sale pline de savoare, realizate după rețete tradiționale, Chef Cătălin Scărlătescu ne dezvăluie trucurile sale pentru a obține aroma perfectă pentru masa de Paste.

“Secretul cozonacului perfect stă în prospețimea şi proveniența ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate, obții preparate pe măsură, dacă stăpânești cât de cât arta gătitului”, spune Chef Cătălin Scărlătescu.

Nelipsit de pe masa de Paşte a românilor, cozonacul nu este, totuși, uşor de preparat. Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu îți va fi de ajutor dacă ești la primul cozonac. Dacă ai deja experiență, te va ajuta să faci un cozonac deosebit cu care să-i impresionezi pe cei dragi.

 

Ingrediente:

1 kg faină

250 g zahăr

450 g lapte

5 ouă proaspete

1 păstaie vanilie

60 g drojdie

300 g unt

500 g nuca

200 g rahat

150 g ciocolată de calitate

30 g portocală confiată

30 g coajăde lămâie

 

Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr și trei linguri de faină.Se lăsă compoziția să crească până când își dublează volumul.

Laptele se fierbe împreună cu zaharul si cu o pastaie de vanilie, apoi se amesteca până se dizolvă.

Gălbenușurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obține un aluat aerat, consistent și elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră. Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata si rahat si se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou si un pic de zahar.

Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ doua ore.

Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel