Celebru pentru preparate sale pline de savoare, realizate după rețete tradiționale, Chef Cătălin Scărlătescu ne dezvăluie trucurile sale pentru a obține aroma perfectă pentru masa de Paste.
“Secretul cozonacului perfect stă în prospețimea şi proveniența ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate, obții preparate pe măsură, dacă stăpânești cât de cât arta gătitului”, spune Chef Cătălin Scărlătescu.
Nelipsit de pe masa de Paşte a românilor, cozonacul nu este, totuși, uşor de preparat. Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu îți va fi de ajutor dacă ești la primul cozonac. Dacă ai deja experiență, te va ajuta să faci un cozonac deosebit cu care să-i impresionezi pe cei dragi.
Ingrediente:
1 kg faină
250 g zahăr
450 g lapte
5 ouă proaspete
1 păstaie vanilie
60 g drojdie
300 g unt
500 g nuca
200 g rahat
150 g ciocolată de calitate
30 g portocală confiată
30 g coajăde lămâie
Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr și trei linguri de faină.Se lăsă compoziția să crească până când își dublează volumul.
Laptele se fierbe împreună cu zaharul si cu o pastaie de vanilie, apoi se amesteca până se dizolvă.
Gălbenușurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obține un aluat aerat, consistent și elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră. Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata si rahat si se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou si un pic de zahar.
Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ doua ore.
Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News