Recent s-a lansat în România cartea „Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potențialul maxim și cum o poți face și tu”, de Chris Nikic & Nik Nikic, povestea tânărului care a scris istorie, devenind prima persoană cu sindrom Down care a terminat un triatlon IRONMAN. Cu acest prilej am discutat cu Bianca Stănescu, editorul cărții, pentru a afla mai multe despre carte și meseria sa.
SPECTACOLA: Bianca, ce presupune munca de editor de carte?
Bianca Stănescu: Pe scurt, editorul de carte este omul care are grijă să ajungă în mâinile cititorilor un produs final (cărțile) în cea mai bună formă posibilă la nivel de conținut și formă. În cazul meu, lucrând exclusiv pe traduceri, primesc un manuscris de la traducător, apoi încep să-l cizelez, adică să îl aduc la așa-numita formă finală. Asta nu înseamnă că tot ce are de făcut un editor de carte, sau un redactor, este să pună virgulele acolo unde lipsesc sau să corecteze eventualele greșeli gramaticale.
În primul rând, vorbind despre o traducere, editorul trebuie să confrunte în permanență manuscrisul primit de la traducător cu originalul, asigurându-se astfel că nu lipsesc propoziții sau chiar paragrafe și, acolo unde este cazul, să le traducă el sau să corecteze anumite inadvertențe, mereu atent la exprimare și la veridicitatea informației. În plus, poate adăuga note de subsol atunci când consideră că este cazul, ca experiența lecturii să fie una completă, interesantă și, de ce nu, revelatoare. Bineînțeles, se „vânează” și greșelile de ortografie sau de gramatică, adică micile scăpări, care, după cum le spune și numele, îi pot scăpa până și celui mai bun redactor, însă eu am șansa de a lucra la o editură care produce și audiobookuri, asistând la procesul de înregistrare și corectând, pentru o ultimă dată, manuscrisul înainte de a-l trimite la tipar. Ar mai fi multe de spus, dar important de reținut este că editorul este cel care stabilește în detaliu tot ce se întâmplă cu manuscrisul înainte ca acesta să devină carte, și uneori, chiar și după, dacă vorbim despre o lansare, de exemplu.
SPECTACOLA: Cum ai ajuns la această profesie?
Bianca Stănescu: Cu o Facultate de Relații Internaționale și Studii Europene terminată, urmată de o diplomă de master în același domeniu, am știut dintotdeauna că locul meu este printre cărți. Și nu doar atât, pentru că eu cred că orice profesie ai avea, cărțile ar trebui să fie omniprezente, atât din dorința de cunoaștere, cât și din nevoia de a deveni mereu mai bun în ceea ce faci. Eu le-am îmbinat pe cele două, convinsă fiind că ceea ce pot să fac cel mai bine este să scriu și că în lumea cărților voi putea evolua cel mai frumos; astfel că, după terminarea celor doi ani de masterat, n-am stat mult pe gânduri și am pornit în căutarea unui loc de muncă unde procesul de scriere să reprezinte chintesența unei zile normale de lucru.
SPECTACOLA: Care sunt provocările acestei profesii?
Bianca Stănescu: Probabil că cea mai mare provocare în această meserie este să-ți menții vie curiozitatea, setea de cunoaștere. Ca editor de carte, nu poți spune niciodată că ai ajuns să le știi pe toate, fiecare proiect este diferit și nu trece zi fără să înveți ceva nou; provocarea este să-ți dorești să absorbi toate aceste lucruri și să nu cazi în capcana mediocrității.
Bianca Stănescu a intrat în lumea editorială în urmă cu doi ani.
SPECTACOLA: Ce titluri ai editat până acum?
Bianca Stănescu: Voi începe chiar cu prima carte care a ajuns la mine și despre care știu că s-a bucurat de un real succes (recunosc, titlul a ajutat mult), și anume: „Cum să convingi o pisică”, de Jay Heinrichs. O carte care îmi este foarte dragă și care a fost depășită între preferințele mele doar de (culmea!) ultima carte pe care am editat-o: „Cu 1% mai bun”, de Chris Nikic și Nik Nikic. Au urmat mai multe titluri din sfera antreprenoriatului și leadershipului, precum: „Superșefi”, de Sydney Finkelstein; „Cum mi-am construit afacerea”, de Guy Raz ; „Arta relațiilor”, de Dave Kerpen; „Strategii bune, strategii rele”, de Richard P. Rumelt; „În amonte”, de Dan Heath. În ce privește educația financiară, voi menționa două cărți din care sunt sigură că cititorii vor avea idei valoroase de extras: „Profit First”, de Mike Michalowicz, și „Psihologia banilor”, de Morgan Housel.
N-aș vrea să trec la următoarea întrebare înainte să aduc în discuție și cărțile pentru copii la care am lucrat (din postura de traducător, ce-i drept), așa cum sunt cele semnate de Matthew Paul Turner (literatură creștină pentru cei mici) sau cele scrise și ilustrate de Ryan T. Higgins, care vor apărea în decembrie, deci pot fi un cadou minunat de Crăciun, așa că, fiți pe fază!
SPECTACOLA: Recent a apărut la noi cartea „Cu 1% mai bun” și știm că tu ești editorul. Cum a fost experiența de a edita această carte?
Bianca Stănescu: Pot spune, cu mâna pe inimă, că să fiu editorul cărții „Cu 1% mai bun” a fost cea mai frumoasă șansă pe care am primit-o până acum în carieră. Pornind de la procesul editorial, în cadrul căruia am descoperit o lume necunoscută mie până la acel moment, aceea a abilităților dincolo de dezabilități (căci această carte prezintă povestea primului om cu sindrom Down care a terminat un triatlon IRONMAN®), și terminând cu lansarea cărții, unde am avut onoarea să îi avem ca parteneri pe reprezentanții Fundației Special Olympics România, care luptă pentru integrarea în societate a persoanelor cu dizabilități intelectuale, și pe Cristina și Gabriel Bălan, părinți de gemeni cu sindrom Down și doi oameni de excepție, această experiență a însemnat, pentru mine, un amalgam de emoții și numeroase lecții învățate. Totodată, a fost și un bun prilej de a învăța anumite lucruri despre mine și de a crește atât pe plan profesional, cât și pe plan personal.
SPECTACOLA: De ce ar trebui să citim cartea „Cu 1% mai bun”?
Bianca Stănescu: Pentru că ne oferă un exemplu nemaiîntâlnit de curaj, perseverență, răbdare și dedicare. Însă, dincolo de povestea emoționantă, cartea merită citită și pentru că are potențialul de a stârni o forță lăuntrică în orice om, cu dizabilități sau fără, o forță de care cei mai mulți dintre noi nu suntem conștienți, dar care ne poate impulsiona să ajungem acolo unde ne dorim, în ritmul nostru.
SPECTACOLA: O idee care ți-a rămas aproape, după lectura acestei cărți.
Bianca Stănescu: Importanța visurilor în viața unui om. Mai mult decât atât, importanța stabilirii unor obiective care, odată atinse, ne pot ajuta să ne îndeplinim visurile. Cred că asta este o idee esențială a cărții „Cu 1% mai bun”: să-ți tratezi visurile cu seriozitate, dar să te distrezi cât mai mult în călătoria către ele.
SPECTACOLA: Pentru că în „Cu 1% mai bun” se vorbește destul de mult despre motivație, spune-ne, pe tine ce te motivează?
Bianca Stănescu: Sunt o persoană cu spirit analitic, drept pentru care motivația mea cea mai mare este să știu, la final de zi, că am făcut lucrurile în cea mai bună manieră în care aș fi putut, iar în caz contrar, că o pot lua de la capăt a doua zi fiind „cu 1% mai bună”.
SPECTACOLA: Ce cărți #mustread ne recomanzi și de ce?
Bianca Stănescu: Ciudat sau nu, întotdeauna mi-a fost greu să recomand cărți, mai ales cu eticheta de „must-read”. În parte, poate că acest lucru se datorează faptului că eu cred cu sinceritate că un „must-read” nu este ceva universal, și că fiecare om are nevoie de anumite lecturi în viața lui, în diferite momente. Cu toate astea, n-aș avea nicio reținere în a spune că orice carte semnată de Rodica Ojog-Brașoveanu merită citită, savurată, iar apoi recitită. Totuși, dacă ar fi să aleg ceva potrivit pentru vremurile în care trăim, îmi vine în minte o carte la care am lucrat cu plăcere, în traducerea lui Bogdan Ghiurco, respectiv „Liniștea este cheia”, de Ryan Holiday.
SPECTACOLA: Ce cărți se află pe noptiera ta acum?
Bianca Stănescu: Am două cărți pe noptieră care așteaptă să fie citite, și anume: „Friends, iubiri și marele lucru teribil”, de Matthew Perry, căci sunt un mare fan al serialului Friends și al lui Matthew Perry în special; și „Lebedele sălbatice”, de Jung Chang, un titlu care mi-a fost recomandat de un bun coleg de la editură.
„Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potențialul maxim și cum o poți face și tu” este scrisă de Chris, alături de tatăl său, Nik, și este o poveste care ne inspiră, ne motivează și ne arată cum putem transforma imposibilul în posibil: prin disciplină, muncă și curajul de a ținti cât mai sus. Sfaturile utile din carte sunt aplicabile în orice domeniu al vieții și ne învață, prin exemple concrete, cum să devenim cu 1% mai buni în fiecare zi, în drumul nostru către succes.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News