Dr. Ionela Manole, medic primar dermatovenerologie, ne spune care sunt principalele pericole din această vară, dar și sfaturile de care să ținem cont dacă ne vom afla în una dintre aceste situații.
Vara aceasta este important să ne pregătim pentru sezonul cald. De aceea, Dr. Ionela Manole, medic primar dermatovenerologie, a fost invitată la emisiunea Oracolul vedetelor, difuzată la Spectacola, DC News și DC Medical, emisiunea realizată de Georgiana Ioniță-Toader. Dr Ionela Manole ne explică posibilele pericole în care ne-am putea afla în această vară, dar și cum putem aborda fiecare dintre aceste situații într-un mod cât mai benefic nouă.
Vara, fiind o vreme caldă și prielnică plimbărilor, obișnuim să ieșim mai ales prin parcuri, la picnicuri și nu numai. Unul dintre pericolele asociate cu aceste situații este mușcătura de căpușă care poate fi, sau nu, periculoasa. De asemenea, și țânțarii pot prezenta anumite riscuri dacă sunt purtători de boli care se transmit în momentul străpungerii pielii noastre. Despre orice caz neplăcut ar fi vorba, Dr. Ionela Manole ne îndeamnă în următorul fel:
„Vine vara, ieșim afară, ieșim în parc, la aer liber, asta înseamnă că putem intra în contact cu nenumărate insecte: țânțari, păianjeni, căpușe. Este un lucru și bun, și rău. Nu trebuie să ne speriem la absolut orice înțepătură de căpușă, dar, evident, dacă sesizăm acest lucru e bine să ne adresăm cât mai repede unui medic care va ști să evalueze foarte bine situația și ce recomandări să ofere fiecărui pacient în aprte. Există riscurile asociate înțepăturilor de căpușă, dar nu orice căpușă poate determina riscuri majore. Și atunci, medicul este, de principiu, cel care poate să ghideze foarte bine și să spună dacă este nevoie de investigații sau tratament.”, a spus Dr. Ionela Manole.
Una dintre cele mai dificile situații este când căpușele rămân atașate de piele, fiind necesară o tehnică specială prin care scoatem acul căpușei.
„Sunt situații în care căpușele rămân atașate de piele și atunci e nevoie de un medic sau un cadru medical care să ajute la îndepărtarea acesteia și să analizeze evoluția locală a zonei și să hotărască în ce măsură e cazul să se administreze un tratament.”, a adăugat invitata.
Pe lângă pericolul țânțarilor și căpușelor, mai putem aminti și despre urticaria solară. Aceasta este frecventă în cazul unor pacienți și se dezvoltă pe timpul expunerii îndelungate la soare. Cum abordăm această situație și cum o identificăm ne spune Dr Ionela Manole:
”Tot legat de soare și de vară, sunt pacienți care se confruntă cu urticaria solară. Este o erupție care apare pe toate zonele foarte expuse. Apar niște leziuni roșii care mănâncă destul de intens, poate apărea la orice vârstă și, la fel, e nevoie de intervenția unui cadru medical care să identifice problema și să o gestioneze în mod corespunzător.”, a mai zis invitata.
De asemenea, trebuie să ținem cont și de ieșirile la ștrand sau piscină unde în componența apei este și clor, mai ales pentru a evita o piele nesănătoasă, dar și cu un aspect neplăcut.”, a punctat Dr. Ionela Manole.
”Dacă mergem la apă la piscină ne expunem la apă cu clor. Asta înseamnă că, de principiu, de fiecare dată să existe un duș după ca să evităm o piele uscată, deshidratată sau chinuită de soare din cauza apei care are clor în componența ei.”, a punctat Dr. Ionela Manole.
Puteți urmări emisiunea integral aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News