Cu ce trebuie să consumăm preparatele tradiționale, pentru a obține un meniu echilibrat. Mihaela Bilic: „Cât să taie gustul gras”

Data publicării:

Mihaela Bilic a dezvăluit cum trebuie să mâncăm de sărbători, pentru a nu ne afecta deloc silueta.

Meniul românilor de sărbători este unul extrem de generos și de încărcat caloric. Astfel, de pe masa de Crăciun, dar și de pe cea de Revelion, nu lipsesc cârnații, lebărul, toba, precum și alte preparate obținute după tăierea porcului. Chiar dacă acestea ne pot afecta într-o proporție silueta, Mihaela Bilic spune că le putem consuma fără griji, în cantități reduse, dar și alături de alte alimente care să le acopere grăsimea, să stimuleze digestia și să le facă să fie, în acest fel, și puțin mai potrivite pentru orice dietă.

„Slăninuță afumată, leber și caltaboș-un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gușă, ficat etc. Ingredientele sunt tocate mărunt, apoi sunt puse in membrană naturală și fierte. 
Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Din punct de vedere nutritiv avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) și grăsimi (aprox 14%) și dacă nu le mâncăm cu pâine se potrivesc și în dieta proteică.
Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive- produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică, pentru plăcerea gustului și deschiderea apetitului. Ca să obținem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine și puțină ceapă, o linguriță de muștar sau dulceață de ardei iute- cât să taie gustul gras. Dar merg și cu legume proaspete sau murături.
Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboșul, ba chiar punea și orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași. Și nu poate fi masă de Crăciun fără “PORC”-ării, fie ele făcute în casă sau cumpărate!”, scrie Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.

Citește și: Beneficiile neștiute ale cozonacului. Dr. Mihail: „Pentru sănătatea creierului, ajută și la sănătatea inimii”. Câte felii trebuie să consumi pe zi

Cât mănâncă Mihaela Bilic de sărbători

Chiar dacă este unul dintre cei mai cunoscuți medici nutriționiști din România, Mihaela Bilic spune că nici ea nu se abține de la masa generoasă de Crăciun. Totuși, tot secretul stă în cantitatea, spune ea, indiferent că vorbim de sarmale, piftie, cozonac sau salata de boeuf, toate fiind niște delicatese ale sezonului rece. 

„Eu nu mănânc mai mult de două sarmale, dar asta nu înseamnă că alții nu pot să își pună și 4 în farfurie, cu mămăligă. Un lucru important este și ce se mai întâmplă pe parcursul zilei. Dacă este doar o porție de sarmale, nu se va îngrășa nimeni. Putem mânca și cozonac, putem mânca și piftie. (...) Cantitatea face diferența. Trebuie să o luăm ușurel. Mie nu mi-au plăcut niciodată interdicțiile și cred că atunci când ne interzicem, psihologic doar la asta ne gândim. Dacă ne propunem ca de sărbători să nu mâncăm salată de boeuf, pentru că suntem la dietă, are multă maioneză și grăsime, indiferent e ce am mânca, noi tot la salată boeuf o să ne gândim. Nu avem cum să compensăm pofta aia!”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic, în emisiunea „La Măruță”.

VEZI și: Ce se întâmplă dacă mănânci conservă de ton de două ori pe săptămână. Mihaela Bilic: „Nu cred să existe un aliment consumat mai des”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel