Cu gălbenuş sau fără? Carmen Brumă a spus cum este recomandat să mănânci oul: „Multe persoane obișnuiesc să-l consume așa”

Data publicării:
Carmen Brumă, captură video Youtube, MediCOOLro
Descriere foto: Carmen Brumă, captură video Youtube, MediCOOLro

Tot mai multe persoane aleg să consume ouă fără gălbenuş, considerându-l nesănătos din cauza conţinutului de grăsimi. Pe această cale, nutriționista Carmen Brumă a spus cum este recomandat să mănânci, de fapt, oul.

Oul este considerat o sursă excelentă de proteine și nutrienți esențiali. Cu toate acestea, multe persoane evită să consume gălbenușul din cauza conținutului său de grăsimi. Astfel, mulți oameni aleg să mănânce doar albușul renunțând, în ideea că acesta ar fi nesănătos sau prea bogat în colesterol. Cu toate acestea, Carmen Brumă susține că eliminarea gălbenușului din alimentație ar putea priva organismul de substanțe nutritive esențiale.

Cu gălbenuş sau fără? Carmen Brumă a spus cum este recomandat să mănânci oul

Multe persoane obișnuiesc să consume ouă fără gălbenuș, crezând că acesta conține prea multe grăsimi și că nu ar fi sănătos. Totuși, această practică ignoră beneficiile majore pe care gălbenușul le aduce sănătății. Carmen Brumă susține că, pe lângă faptul că furnizează vitamine liposolubile, gălbenușul este o sursă importantă de colină, un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului. Colina joacă un rol crucial în menținerea sănătății ficatului, creierului și inimii. De asemenea, colina contribuie la transportul colesterolului din ficat către alte organe, prevenind astfel acumularea de grăsimi în ficat, cunoscută sub numele de „ficat gras”.

Te-ar putea interesa și: Beneficiile murăturilor pentru sănătate. Ce spune Roxana Radu, specialist în nutriţie

Mai mult decât atât, acest nutrient este esențial pentru sinteza acetilcolinei, un neurotransmițător care ajută la îmbunătățirea stării de bine, memoriei și concentrării. Colina reglează ritmul circadian și coordonarea mișcărilor, aspecte critice pentru persoanele active sau sportivii de performanță. Femeile însărcinate sau cele aflate în perioada de perimenopauză și menopauză au, de asemenea, nevoie de o cantitate mai mare de colină, deoarece aceasta contribuie la sănătatea generală a organismului.

„Multe persoane obișnuiesc să consume oul fără gălbenuș, în ideea că acesta ar avea foarte multe grăsimi și nu ar fi sănătos. Ei bine, eu zic că este greșit să faceți lucrul acesta. În gălbenuș există, pe lângă vitamine liposolubile, și colină, un nutrient esențial, foarte important în sănătatea ficatului, creierului și inimii. Colina face parte din membrana celulară și e foarte importantă atât pentru transportul colesterolului din ficat către alte organe și astfel previne ficatul gras”, a spus Carmen Brumă, în mediul online.

Te-ar putea interesa și: Alimentele care cresc imunitatea copiilor. Dr. Mihaela Bilic a oferit o serie de sfaturi

„Așadar, oul se mănâncă cu tot cu gălbenuș”

Prin urmare, specialista recomandă ca oul să fie consumat întreg, cu tot cu gălbenuș, pentru a beneficia de toate proprietățile sale nutritive. 

„De asemenea, este foarte importantă pentru sinteza de acetilcolină, un neurotransmițător important pentru starea de bine, pentru memorie, concentrate, reglarea ritmului circadian, inclusiv pentru coordonarea mișcărilor. Avem nevoie de colină, mai ales dacă suntem însărcinate, dacă suntem sportivi de performanță de anduranță. De asemenea, femeile aflate în perioada de perimenopauză și menopauză au nevoie de colină. Așadar, oul se mănâncă cu tot cu gălbenuș”, a mai precizat Carmen Brumă, în mediul online.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel