Cum a reușit Jamala, câștigătoarea Eurovision 2016, să plece din Ucraina: Eram pierdută, dar trebuia să merg înainte

Data publicării:
Jamala, foto TVR
Descriere foto: Jamala, foto TVR

Jamala a fost nevoită să plece din Ucraina doar cu cei doi copii, fără soțul ei, care trebuia să lupte împotriva rușilor.

Jamala, câștigătoarea Eurovision din 2016, este una dintre refugiații, care au fost nevoiți să fugă din calea războiului izbucnit pe 24 februarie, în Rusia. Cântăreața a povestit cu groază despre momentul în care Ucraina a fost lovită de rachetele și bombele rusești.

„Pe 24 februarie, soţul meu m-a trezit şi mi-a spus că a început războiul, iar Rusia ne-a atacat. În acel moment, am fost şocată. M-am simţit ca într-un coşmar”, a povestit ea pentru Reuters, în interviul acordat de la Istanbul, potrivit hotnews.

Cum a reușit Jamala să fugă din Ucraina

Cântăreața a declarat faptul că, împreună cu familia, s-a adăpostit inițial într-un adăpost antiaerian din Kiev. După o perioadă petrecută acolo, artista a luat decizia de a fugi în Turcia. Nu a fost o decizie ușoară, pentru că soțul ei a trebuit să rămână în Ucraina și să lupte împotriva rușilor. Drumul spre Turcia nu a fost unul ușor, mai ales că Jamala are și doi copii, cărora trebuia să le distragă atenția de la evenimentele care se petreceau în țară. 

„Eram în maşină şi am auzit un zgomot bzzzz. Am văzut (o rachetă) în faţa noastră. Eram pierdută, dar trebuia să merg înainte. A fost înfricoşător”, povesteşte ea.

Jamala face apel la țările europene

Cântăreața a subliniat și faptul Europa ar trebui să sară în ajutorul Ucrainei, pentru că acest război îi vizează pe toți.

„Nu este doar un război ucrainean, este un război împotriva valorilor europene. Suntem cu toţii în aceeaşi barcă.”, a mai zis ea.

Rusiei i s-a interzis participarea la Eurovision, anul acesta 

„Comitetul Executiv al UER a luat această decizie în urma unei recomandări făcute în cursul zilei de astăzi de către organismul de conducere al concursului Eurovision, Grupul de Referință, pe baza regulilor evenimentului și a valorilor UER. Recomandarea Grupului de Referință a fost susținută și de Comitetul de Televiziune al EBU.

Decizia reflectă îngrijorarea că, în lumina crizei fără precedent din Ucraina, includerea unei candidaturi rusești în concursul din acest an ar putea discredita competiția. 

Înainte de a lua această decizie, UER a avut timp să se consulte pe larg cu membrii săi.

EBU este o organizație membră apolitică a radiodifuzorilor care se angajează să susțină valorile serviciului public. 

Rămânem dedicați protejării valorilor unui concurs cultural care promovează schimbul și înțelegerea internațională, aduce publicul împreună, celebrează diversitatea prin muzică și unește Europa pe o singură scenă”, se arată într-un comunicat de presă, emis de EBU. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel