Cum afli dacă ai risc de boli cardiovasculare. Mihaela Bilic: Aceasta e valoarea considerată satisfăcătoare

Data publicării:
Mihaela Bilic, despre „Foamea sufletului” și întoarcerea la simplitate, la Pastila de Frumusețe | VIDEO
Descriere foto: Mihaela Bilic, despre „Foamea sufletului” și întoarcerea la simplitate, la Pastila de Frumusețe | VIDEO

Medicul Mihaela Bilic a spus că nu contează colesterolul total, important este să avem HDL-ul mare! 

„Nu contează colesterolul total, important este să avem HDL-ul mare! Chiar dacă în nutriție colesterolul are o reputație proastă, el este o formă de grăsime esențială vieții și are numeroase funcții importante în organism. Colesterolul intră în structura sărurilor biliare, a hormonilor, a creierului și a vitaminei D. Trebuie știut că alimentația furnizează doar 20% din colesterolul din sânge, cea mai mare parte fiind sintetizat intern, de către ficat.

Există 2 tipuri de colesterol:

 

LDL sau colesterol “rău”, o moleculă mare și ușoară, bogată în colesterol numită “cărăușul de aprovizionare”; ea transportă colesterolul de la ficat la celule și îl depune pe pereții arterelor.

HDL sau colesterol “bun”, o moleculă mică și grea care duce înapoi la ficat colesterolul în exces din celule, pentru a fi eliminat/refolosit (cărăușul de curățare).

Creșterea fracției LDL peste 160mg/dl și a colesterolului total peste 250mg/dl mărește riscul de boli cardiovasculare. În schimb fracția HDL are rol protector, cu cat nivelul ei este mai mare, cu atât e mai bine (minim 40mg/dl).

Riscul de boli cardiovasculare este evaluat în funcție de raportul LDL/HDL și este considerat satisfăcător dacă valoarea este mai mică sau egală cu 4,5.

 

Obiectivul trebuie să fie nu atât scăderea nivelului de LDL-colesterol, cat creșterea celui de HDL. Un nivel al HDL-ului mai mare de 80mg/dl oferă protecție cardiovasculară indiferent de valoarea colesterolului total și a LDL-colesterolului!

 

Colesterolul există exclusiv în produsele de origine animală: carne, mezeluri, brânzeturi, ouă, unt.

Impactul dietei asupra nivelului colesterolului din sînge este de numai 10%.

 

Consumul de alcool, fumatul și sedentarismul au impact negativ major asupra nivelului colesterolului, mult mai important decât consumul de grăsimi animale. O dietă bogată în fibre (cereale integrale, leguminoase și legume), cu aport mare de calciu (produse lactate cu maxim 10% grăsime), pește gras si fructe oleaginoase (semințe, nuci, alune) are efect pozitiv asupra colesterolului. 

Stilul de viață sănătos cu practicarea regulată a mișcării, evitarea consumului excesiv de alcool și eliminarea fumatului au ca rezultat un nivel optim al colesterolului din sînge indiferent de alimentație”, a explicat medicul Mihaela Bilic pe Facebook.

 

Vezi și o emisiune cu medicul Mihaela Bilic marca Spectacola:

 

 

Youtube video image

 

VEZI ȘI: Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă:

 

https://www.spectacola.ro/prof-dr-irinel-popescu-avertisment-privind-un-medicament-extrem-de-popular-printre-romani-da-o-boala-grava_38656.html

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel