Joseph Hadad a dezvăluit care sunt diferențele între cele mai cunoscute și utilizate tipuri de orez.
Orezul este unul dintre alimentele cele mai îndemână pentru majoritatea persoanelor. Se pregătește extrem de ușor, este simplu de integrat în diferite preparate, iar majoritatea persoanelor știu să îl gătească, întrucât procedeul nu este deloc unul complicat. Totuși, dacă vrei să obții cele mai bune rezultate în bucătărie, este esențial să alegi tipul perfect de orez, în funcție de felul de mâncare pe care ți-ai propus să-l faci, dezvăluie Joseph Hadad. Există mai multe diferențe importante pe care trebuie să le afli, care nu doar că-ți pot schimba textura preparatului, dar îl pot face să arate exact ca în bucătăriile profesionale.
„În aparență, orezul este printre cele mai ușor de gătit ingrediente. Totuși nu o să iasă niciodată un risotto bun sau o paella dacă folosiți orez cu bobul lung, și nici o garnitură ca în Asia, folosind orezul cu bob rotund. Pentru că fiecare din cele două categorii principale, cu diverse soiuri, își are calitățile și proprietățile sale și este bine să știm cum să le folosim. Sfatul meu este să aveți mereu în casă și o pungă de urez cu bob rotund și una de orez cu bob lung. Iar acum, hai să vedem și ce facem cu ele.
Orezul cu bobul rotund are o concentrație mai mare de amidon, care favorizează lipirea boabelor între ele și, deci, este folosit în feluri de mâncare care beneficiază de pe urma acestei texturi, de la sarmale și pilaf la risotto și sushi ori orez cu lapte. Orezul cu bobul lung este subțire și lunguieț, având o cantitate mult mai mică de amidon, ceea ce favorizează păstrarea boabelor individuale la fierbere și le dă o textură ușor pufoasă. Aceasta este ideală atunci când orezul fiert simplu devine garnitură pentru mâncărurile cu sosuri sau pentru orezul prăjit.”, a scris chef Joseph Hadad pe blogul său personal.
Te-ar putea interesa și: Carmen Brumă, rețetă de pizza proteică de casă: „Rezultatul e senzațional. Are un conținut scăzut de carbohidrați”
De departe, când vine vorba de tipul cel mai cunoscut de orez folosit în toate bucătăriile de la noi din țară, cel basmati se situează detașat în acest top. Este destul de ușor de utilizat, motiv pentru care nu doar românii îl aleg, ci este frecvent utilizat și în bucătăriile din întreaga lume, inclusiv în Asia sau America, continuă celebrul bucătar chef să dezvăluie.
„Basmati este, poate, cel mai cunoscut soi de orez cu bobul lung. Este originar din India și are o aromă ușor florală. În gătitul de zi cu zi din India se mai folosesc alte două soiuri cu bob lung: patna și sona masoori. Orezul jasmin este undeva la limita dintre orezul cu bob lung și cel cu bob mediu, fiind folosit mai ales în bucătăriile din Asia de Sud-Est, în special în Thailanda. Și bucătăria din America centrală se folosește de orezul cu bob lung pentru preparatele sale.”, a continuat el.
Totuși, în ultima vreme, tot mai mult persoane optează pentru orezul brun, în defavoarea celui alb, unele păreri spunând faptul că primul ar fi mai sănătos și mai prietenos cu silueta. În acest sens, Joseph Hadad accentuează faptul că gustul unui preparat nu va fi niciodată unul tradițional, dacă rețeta nu este respectată în detaliu și dacă cele două tipuri sunt înlocuite între ele.
„Diferența între orezul alb și orezul brun, este gradul de procesare. Celui alb i s-a îndepărtat stratul exterior și este mai ușor de fiert, dar are și mai puține substanțe nutritive.
Pot fi cele două tipuri schimbate între ele în rețete? Da și nu, depinde mult de rețetă. Nu o să obțineți niciodată un risotto adevărat din orez cu bobul lung și nici orezul prăjit nu va fi tocmai ce trebui făcut din soiuri cu bob rotund. Însă un pilaf, de exemplu, poate fi făcut din ambele.”, mai spune bucătarul chef.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News