Un expert în longevitate care vrea să trăiască până la 120 de ani a dezvăluit cum arată dieta și stilul de viață pe care mizează.
După ce a discutat cu sute de centenari, Valter Longo urmează o rutină bazată pe stilul de viață al celor mai longevivi oameni.
Valter Longo este obișnuit să primească priviri ciudate la aeroport atunci când urcă scările cu bagajele în loc să meargă pe scările rulante. De asemenea, el sare întotdeauna peste lifturi, îndreptându-se spre scări chiar dacă clădirea are multe etaje.
Aceasta face parte din planul lui Longo de a trăi o viață extraordinar de lungă - la fel ca sutele de centenari pe care i-a intervievat în calitate de cercetător în domeniul longevității.
Majoritatea persoanelor de 100 de ani pe care le-a întâlnit i-au spus că au petrecut zeci de ani fiind foarte activi din punct de vedere fizic timp de câteva ore în fiecare zi, așa că el face același lucru - cu o particularitate modernă, cum ar fi să își care bagajele.
"La aeroport, o fac timp de cinci minute, iar oamenii se uită la mine de parcă aș fi nebun", a declarat pentru TODAY.com dr Longo, profesor de gerontologie la University of Southern California și director al USC Longevity Institute din Los Angeles.
"Să cărăm lucruri este ceea ce am fost făcuți să facem. În cele din urmă, dacă nu ești obișnuit să cari lucruri, mușchii tăi devin din ce în ce mai slabi, devii mai fragil și apoi ai probleme."
Întrebat dacă vrea să trăiască până la 100 de ani, Longo are un obiectiv mai ambițios în minte.
"Mi-ar plăcea să trăiesc mai mult de atât. Nu m-ar deranja 120", spune Longo, care are 55 de ani și este autorul cărții "The Longevity Diet".
Exercițiile fizice sunt importante, dar el consideră că dieta este factorul nr. 1 în stimularea longevității sănătoase.
Când Longo s-a mutat din Italia în SUA, la 16 ani, a observat că, deși rudele sale din Chicago erau practic la fel din punct de vedere genetic ca și familia sa de acasă, mulți dintre ei aveau boli cardiovasculare sau diabet de tip 2. Diferența era dată de dieta americană plină de carne, băuturi zaharoase și dulciuri, notează el.
Longo urmează un stil de viață sănătos pentru a evita astfel de pericole. Iată care sunt obiceiurile sale zilnice în încercarea de a trăi până la 120 de ani:
Cercetătorul consumă o dietă bogată în plante care include fructe de mare de trei ori pe săptămână. Peștele este o sursă de proteine, deși principala sa sursă provine din leguminoase, inclusiv năut sau linte sau fasole neagră
El recomandă, de asemenea, multe cereale integrale, legume și cantități generoase de ulei de măsline - 3 linguri pe zi. Nucile sunt, de asemenea, în meniu, aproximativ 1 uncie pe zi.
Nutriționiștii numesc uleiul de măsline unul dintre alimentele cu cea mai mare densitate de nutrienți de pe planetă.
Fasolea, verdețurile, cerealele integrale și nucile sunt principalele alimente de bază în Zonele Albastre, locuri din întreaga lume unde oamenii trăiesc mult timp, fără dizabilități.
La desert, Longo mănâncă ciocolată neagră care conține 85% cacao, pe care el o numește "ca pe o practică religioasă pentru mine în fiecare seară". Boabele de cacao sunt bogate în antioxidanți puternici, ajută la reducerea inflamațiilor și sprijină sănătatea inimii, spun nutriționiștii.
Mai mult, el obișnuiește să bea unul sau două pahare de vin pe săptămână.
Longo ia, de asemenea, multivitamine de câteva ori pe săptămână, doar pentru a se asigura că are toți nutrienții de care are nevoie.
Acest lucru ar putea șoca fanii dietei bogate în proteine, dar studiile privind persoanele care trăiesc cel mai mult arată că au ceva în comun: o dietă bogată în carbohidrați, notează Longo.
Meniul zilnic tradițional al locuitorilor din Okinawa, Japonia, una dintre Zonele Albastre, conține, de exemplu, aproximativ 80% carbohidrați, în principal din cartofii dulci purpurii locali.
Stilul alimentar al lui Longo se concentrează, de asemenea, pe carbohidrații complecși care se găsesc în legume și cereale integrale.
"Lucrul bun în a mânca multe leguminoase este că este foarte dificil să ai prea multe proteine", spune el. Longo mănâncă carne roșie poate o dată pe lună.
În timpul săptămânii, Longo ia micul dejun, sare peste prânz, ia o gustare, cum ar fi câteva migdale, apoi ia cina. El își mănâncă toate mesele într-o fereastră de 12 ore.
Beneficiul săritului peste prânz este că mănânci cu aproximativ 500 de calorii mai puțin fără să simți prea multă foame sau să îți încetinești metabolismul, spune el. Săritul peste micul dejun, pe de altă parte, a fost asociat în studii cu efecte dăunătoare pentru sănătate, cum ar fi reducerea duratei de viață, notează el
În timp ce Longo recomandă cantități mari de legume, cum ar fi roșiile, broccoli, morcovii și legumele, el avertizează că nu trebuie consumate prea multe fructe, deoarece acestea conțin mult zahăr. Fructele au fost numite bomboanele naturii.
"Această idee de fructe și legume, nu este o idee bună. Ar trebui să fie legume și ceva fructe", spune el.
Vorbind de zahăr, corpul uman este alimentat de acesta, așa că are un rol, dar majoritatea oamenilor consumă prea mult, ceea ce duce la rezistența la insulină, avertizează Longo.
"Păstrați în mod absolut zahărul la un nivel scăzut", sfătuiește el. Dar el observă că oamenii se vor agita pentru că vor adăuga puțin zahăr în cafea, dar apoi vor mânca alimente bogate în amidon, cum ar fi cartofii, care cresc glicemia fără să se gândească de două ori.
"Pâinea, cartofii și orezul - (există) foarte puțină diferență dacă mănânci asta sau dacă mănânci zahăr direct", spune el. "Din păcate, majoritatea oamenilor nu înțeleg acest lucru și doar demonizează zahărul. Dar apoi se duc să mănânce un bol mare de orez".
Longo locuiește atât în Statele Unite, cât și în Italia, împărțindu-și timpul între Los Angeles, Milano și Genova. El păstrează o bicicletă staționară în toate cele trei locuri pentru a se asigura că face un antrenament cardio de trei ori pe săptămână.
"Am clonat mediul pentru că mi-am dat seama că dacă nu o am acasă... nu aș face exerciții fizice", spune el.
"Așa că în fiecare zi, fără scuze. Am o bicicletă staționară și fac o oră".
Scopul este de a pune inima în mișcare și de a începe să transpire, așa că bicicleta staționară este setată să imite urcarea unui deal.
În plus față de antrenamentele cardio, Longo face și o oră de mers pe jos în fiecare zi. Când se află în Milano, merge pur și simplu pe jos până la serviciu și înapoi. Acest lucru este mult mai greu în Los Angeles, așa că merge pe jos până la cafenele sau restaurante. El face asta de zeci de ani pentru a imita stilul de viață tipic raportat de centenari, care este rareori sedentar, porivit Today.
Este important să faci ceea ce corpul este făcut să facă, cum ar fi mersul pe jos, care activează tot felul de mușchi și arde calorii, notează el.
"Pentru a ajunge până la capăt, trebuie să faci totul", spune Longo. "Nu poți spune: 'Ei bine, am o dietă perfectă'. Eu (pot) să stau acasă și să nu fac nimic'. Acest lucru nu pare să fie observat foarte frecvent".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News