Titi Aur, specialist în conducere defensivă, a explicat cum ar trebui să reacţioneze şoferii atunci când le sare în faţa maşinii un animal.
"În primul rând, trebuie să spunem că din păcate, în România, e foarte probabil să se întâmple asta. Chiar şi în oraşe, şi aici mă refer la câinii fără stăpăn, dar şi pe autostrăzi, unde nu ar trebui să ajungă animalele. Dar la noi, gardurile de protecţie de pe autostrăzi sunt mici sau nu există deloc, aşa că se poate întâmpla.
În primul rând, trebuie să conducem defensiv. Asta înseamnă să fim mereu atenţi, cu viteza adaptată şi cu atenţie, în aşa fel încât să fim capabili în orice moment şi să putem evita ceva ce apare în faţa noastră. Înainte era problema căruţelor. Acum au dispărut de pe drumurile naţionale, europene. Animalele pot să apară, însă, în orice moment. Deci conducem cu viteză adecvată.
Când trecem prin zone împădurite, din tufe pot să apară căprioare, sau iepuri, vulpi. Când apare un astfel de animal, el va fi stresat şi va reacţiona ciudat. Se poate întoarce, poate să alerge spre noi, se dezorientează, poate intra cu capul în maşină. Trebuie să putem frâna rapid, uitându-ne în spate pentru a fi siguri că nu avem pe cineva în spate foarte aproape. Încercăm să evităm. Dar până la limita în care riscăm să intrăm pe contrasens sau să ne răsturnăm. Protejăm animalul până ne punem pe noi în pericol. Un alt pericol la care ne expunem este să ne surprindă apariţia animalului. Ceea ce înseamnă că nu suntem foarte atenţi şi atunci, dintr-un reflex exagerat să tragem brusc de volan în stânga sau dreapta, pentru că apare un instinct de a salva animalul, dar şi speriaţi că a apărut acel animal.
În ultima perioadă am văzut foarte multe vulpi lovite de maşini. Un astfel de accident înseamnă şi stricarea unei maşini, dar şi uciderea sau rănirea unui animal. Mai sunt şi situaţii în care trecem pe lângă stâne, sau pe lângă căruţe care mai au câte un cal sau un câine care aleargă pe lângă atelaj. În aceste situaţii avem pericole efective şi pericole potenţiale. Pericolul efectiv e cel din exemplul cu căruţa, pentru că îl vezi. Trebuie să reduci, să fii atent, să stai cât mai departe. Pericolul potenţial e cel în care nu vezi animalul, dar trebuie să bănuieşti că poate apărea", a punctat Titi Aur pentru DC NEWS.
Citește continuarea pe DC NEWS
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News