Cum evităm risipa alimentară de Crăciun. Cozonacul uscat, desert reinventat

Data actualizării: | Data publicării:

Cât timp se pot păstra preparatele tradiționale de la masa de Crăciun pentru a evita risipa alimentară.

Publicitate

Mesele bogate pot duce uneori și la risipă alimentară, însă unele dintre preparatele tradiționale de la masa de Crăciun pot fi reinventate, astfel încât să evităm a arunca mâncare.

”Preparatele de Crăciun, preparatele tradiționale, o parte pot fi bine conservate. Dacă ne referim la friptură, aceasta poate fi și congelată. În general, o friptură ar trebui să stea până la 3-4 zile în frigider, dar o putem congela și ulterior să scoatem din frigider bucățele mici, cât consumăm la o masă, pentru o perioadă mai lungă de timp. 

Ceea ce este aliment solid se poate congela și consuma o lună, două sau chiar trei luni”, a declarat un specialist în siguranța alimentației, la Digi 24.

Potrivit acestuia, salata de bouef are o viață scurtă, de 3-4 zile, mai ales dacă a fost pusă maioneza încă de la început. 

”Putem depozita, refrigera sau congela și cozonacul, pentru o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, putem folosi cozonacul ca bază pentru alte prăjituri”, a mai spus specialistul.

Makos Guba sau cozonacul uscat, reinventat

felii de cozonac uscat

500 ml lapte

3 gălbenușuri

85 g zahăr

vanilie (zahăr vanilat, extract de vanilie)

sare

150 g mac măcinat

65 g zahăr pudră

1-2 linguri coji de portocale confiate și tăiate cubulețe

Pentru sosul de vanilie

500 ml lapte

6 gălbenușuri

100 g zahăr

1 păstaie de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat sau 1 lingură extract de vanilie

un praf de sare

Mod de preparare

Macul se macină și se amestecă cu zahărul pudră, peste care s-a adăugat un praf de scorțișoară, care să o aromă aparte macului.

Gălbenușurile se bat cu un praf de sare și cu zahărul tos, până se obține o spumă deschisă la culoare. Între timp se pune laptele la fiert împreună cu vanilia.

Laptele fierbinte se adaugă peste ouăle bătute, turnat încetișor și mixat la viteză mică.

Feliile de cozonac se așază într-un vas termorezistent, iar peste ele se pune zahărul cu scorțișoara.

Peste fiecare strat de baghetă se presară un strat generos de mac cu zahăr pudră,  precum și cojile confiate de portocale.

Peste ultimul strat se presară din abundență cu mac, iar peste tot ”montajul” se toarnă compoziția caldă de lapte cu ouă, cu o jumătate de centimetru peste ultimul strat de baghetă.

Budinca obținută se coace pentru 15-20 de minute, la 170 de grade Celsius. Budinca se taie în porții mici și se servește cu sos de vanilie, cu mult sos de vanilie.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Spectacola | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel