Cum gestionezi accesele de furie? Problema pornește din copilărie!

Data publicării:
Freepik.com
Descriere foto: Freepik.com

Furia prelungită poate fi periculoasă, deoarece nu doar că îți afectează sănătatea mentală, dar poate provoca și simptome fizice, cum ar fi dureri de spate, migrene și oboseală.

A profitat cineva de tine sau te-a nedreptățit în vreun fel? Simți o senzație de neliniște în stomac? Furia este una dintre reacțiile naturale la suferință și, în funcție de cum gestionezi emoțiile, aceste emoții negative pot rămâne cu tine pentru mult timp. 

Când ești extrem de furios pe cineva care ți-a făcut rău, îți dorești în secret să i se întâmple ceva rău și speri că va suferi mai mult decât ai suferit tu? Poate chiar te gândești la răzbunare. Cu toate acestea, când avem astfel de gânduri, acestea se întorc întotdeauna împotriva noastră. În loc să facem persoana care ne-a enervat să sufere, de fapt ne chinuim pe noi înșine cu aceste gânduri negative. Așa cum se spune, a ține ranchiună este ca și cum ai bea otravă și ai aștepta ca alții să moară.

De aceea este atât de important să ne înțelegem emoțiile, precum furia, de unde vine, care este declanșatorul ei și cum să o gestionăm într-un mod sănătos, în loc să o reprimăm sau să acționăm impulsiv. Deci, de ce ne enervăm? Furia este de fapt legată de frică. De exemplu, s-ar putea să fii furios pe cineva care ți-a încălcat încrederea sau a profitat de tine. Furia este reacția și frica de a fi rănit.

Este important să avem emoții precum frica și furia, deoarece ele te anunță când cineva ți-a încălcat limitele sau te-a rănit emoțional. Este un semnal care te ajută să previi ca situația să se repete în viitor. Totuși, atunci când suprimi furia sau o gestionezi într-un mod nesănătos, aceste sentimente negative pot deveni mai intense. Acest lucru este cunoscut și sub numele de furie reprimată.

De unde provine furia reprimată? De ce este atât de greu să-ți asculți emoțiile, precum furia, și să le recunoști? Îți spui subconștient că nu ar trebui să te simți așa? Ei bine, furia reprimată și gestionarea necorespunzătoare a furiei pot fi învățate în copilărie. Părinții tăi au un impact mare asupra ta ca și copil, mai ales în formarea valorilor, credințelor și comportamentelor tale. Acest lucru este valabil mai ales în modul în care înveți să-ți gestionezi emoțiile.

Ca și copil, poate ți-ai exprimat furia prin crize de tantrum, pe care părinții tăi le-au gestionat prin a te pedepsi. Din această experiență, ai fost învățat să asociezi emoțiile tale negative, precum furia, cu a fi rău și de neiubit. Prin urmare, ai fost condiționat să ignori sau să exprimi într-un mod nesănătos orice emoții negative pe care le simțeai. Credințe precum „furia este o emoție rea” sau „nimeni nu place oamenii furioși” pot continua în viața de adult. Acest lucru te face să adopți obiceiuri nesănătoase, în care nu îți exprimi emoțiile într-un mod sănătos.

Ca ființă umană, este firesc să îți dorești să fii iubit și acceptat. Când ajungi să dezvolți credințe care asociază furia cu a fi rău, de neiubit și nedorit, nu este surprinzător că începi să suprimi, să eviți sau să invalidezi aceste emoții negative. Dar adevărul este că sentimentele și emoțiile tale încearcă să îți spună ceva. Faptul că simți furie este modul subconștientului tău de a te proteja de durere și suferință. 

De aceea, pierderea contactului cu emoțiile tale poate fi dăunătoare. Dacă ești deconectat de aceste emoții, s-ar putea să ai dificultăți în a identifica dacă cineva ți-a încălcat limitele. Acesta ar putea fi, de asemenea, unul dintre motivele pentru care te trezești adesea în situații în care oamenii care îți plac profită de tine mai mult timp decât ar trebui.

 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Alexandra Dumitru | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel