Doctor Mihail a explicat, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok, care sunt riscurile expunerii excesive la soare a copiilor, dar și cum putem să prevenim efectele negative.
Doctor Mihail Pautov, cunoscut simplu ca Doctor Mihail, este un medic român specializat în chirurgie generală. El a devenit cunoscut publicului larg prin activitatea sa de educație medicală și popularizare a științei, fiind activ pe rețelele de socializare și în media, unde oferă sfaturi legate de sănătate, stil de viață sănătos și prevenirea bolilor.
Doctor Mihail și-a construit o carieră nu doar în spital, ci și în domeniul comunicării medicale. A reușit să atragă atenția publicului prin intermediul postărilor sale informative și accesibile, care abordează subiecte variate, de la nutriție și sport, până la mituri medicale și sfaturi pentru un stil de viață sănătos.
Expunerea la soare are atât beneficii, cât și riscuri pentru sănătate. Este principalul mod prin care corpul produce vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor, funcționarea sistemului imunitar și reducerea riscului unor boli cronice, cum ar fi osteoporoza și diabetul. Totuși, expunerea excesivă la razele ultraviolete (UV) poate provoca arsuri solare, care nu doar că sunt dureroase, dar și cresc riscul de cancer de piele. Arsurile solare repetate, mai ales în copilărie, sunt un factor de risc major pentru dezvoltarea melanomului.
De asemenea, expunerea prelungită la soare, mai ales în condiții de căldură intensă, poate duce la deshidratare și insolație, care pot provoca simptome precum amețeli, greață, cefalee și, în cazuri grave, pierderea cunoștinței. Aplicarea unei creme cu protecție solară este esențială pentru prevenirea arsurilor solare, iar consumul de apă în mod regulat ajută la prevenirea deshidratării atunci când petreci timp în soare.
Te-ar putea interesa și: Nicolae Onu, omul care găsește leacul pentru orice boală. Ai diabet? Nu poți să faci copii? Ai anxietate? Iată minunile care te vor ajuta
Pe contul său de TikTok, Doctor Mihail a vorbit despre expunerea la soare a copiilor și despre efectele adverse ale caniculei asupra lor. Acesta a oferit o serie de recomandări pentru a evita deshidratarea și arsurile solare.
„Copiii sunt mai predispuși la deshidratare deoarece sunt mai activi și pierd lichide mai repede. De asemenea, riscul de arsuri solare este mai mare, din cauza expunerii frecvente la soare. Copiii aleargă foarte mult, încep să transpire. Ei fac multă activitate și pentru că poate le place să se joace cu copiii sau aleargă pe plajă, este foarte posibil să uite să se hidrateze. Deshidratarea apare și la ei și mecanismul este același. Îi afectează în același fel cum ne afectează și pe noi adulții.
În al doilea rând, nu au pielea dezvoltată suficient, deci pielea nu este suficient de maturizată, la fel ca la bebeluși. Culoarea tenului o să fie un pic mai deschisă la copii față de părinții lor pentru că ei nu s-au expus suficient la soare. Asta înseamnă că soarele îi afectează mai mult. Deci practic un copil care aleargă pe plajă, intră și iese din apă și uită să se hidrateze, are un risc mai mare de a avea efecte adverse pe timpul caniculei sau din cauza expunerii la soare”, a explicat Doctor Mihail, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok.
Te-ar putea interesa și: Ce trebuie să facem în cazul unui șoc anafilactic. Doctor Mihail a oferit o serie de recomandări: „Anafilaxia este o urgență medicală și necesită intervenție imediată”
@doctor.mihail Atenție la expunerea la soare ☝????????????⚕️☀️
♬ original sound - doctor.mihail
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News