Cum influențează gestionarea banilor relațiile de cuplu. Sorina Cristea, psiholog clinician, a oferit o serie de sfaturi

Data publicării:
Sursă foto: Pexels/Thirdman
Descriere foto: Sursă foto: Pexels/Thirdman

Sorina Cristea, psiholog clinician, a vorbit despre gestionarea banilor în cuplu și cauzele pentru care ajung banii motiv de cearta în relație.

Sorina Cristea, psiholog clinician, a vorbit despre cum, într-o relație, venim cu tot ceea ce suntem, inclusiv cu stilurile noastre de a trăi. Dragostea și logica financiară sunt adesea în conflict, iar modul în care alegem să ne gestionăm finanțele poate influența profund dinamica relației. Atunci când partenerii decid să pună banii la comun, trebuie să stabilească clar cum și cât va contribui fiecare. O abordare comună, precum împărțirea cheltuielilor în mod egal, poate părea echitabilă, dar poate duce la frustrări dacă veniturile sunt disproporționate. De exemplu, dacă un partener câștigă mai mult, poate apărea resentimentul față de contribuția mai mică a celuilalt. Această situație poate duce la infidelitate financiară, o formă de neîncredere care poate distruge fundamentul relației.

„Poate exista și abuz din punct de vedere financiar”

Un partener poate simți că este prins într-o relație în care nu are control asupra finanțelor, ceea ce poate crea tensiuni și, în cele din urmă, poate contribui la destrămarea cuplului. Comunicarea deschisă despre aspectele financiare și nu numai este esențială. Fiecare partener trebuie să își exprime dorințele și nevoile, astfel încât să se ajungă la un consens și să găsească împreună cea mai bună metodă prin care pot funcționa.

„Atunci când intrăm într-o relație, venim cu totul. Dragostea aduce în relație tot și noi dăm tot în relație. Până la această logică financiară, care este complet diferită de logica iubirii. Și atunci trebuie să vedem unde ne situăm în situația respectivă. Dacă punem banii la comun, pot să apară tot felul de situații, depinde cum se pun acești bani. Poate să apară situația în care se pune jumătate-jumătate. Și atunci obiectivele sunt comune, scopurile sunt comune, punem banii împreună și vedem cum gestionăm, investim împreună. Se pun bani și în funcție de venit. Dacă un partener câștigă mai mult, contribuie mai mult, însă acesta poate în timp să devină frustrat sau nemulțumit. Mai există variante în care unul dintre parteneri are un fond de care celălalt nu știe, ceea ce creează o disensiune, apar discuții. Infidelitatea financiară duce la foarte multă neîncredere și nesiguranță pentru că celălalt simte sau știe că partenerul câștigă mai mult și dă pentru casă mult mai puțin. Poate exista și abuz din punct de vedere financiar, adică te ține într-o codependență financiară. În ultima vreme, sunt tot mai multe cupluri care funcționează așa”, a explicat Sorina Cristea, psiholog clinician.

Te-ar putea interesa și: Semnele care ne arată că nu suntem pregătiți pentru o relație. Ce spune Adrian Bulgaru, psihoterapeut

„Nu e firesc să faci asta”

De asemenea, psihologul a vorbit despre felul în care femeile, de obicei, au mai multe responsabilități, având grijă de familie și copii, în timp ce bărbații pot manifesta imaturitate emoțională, nefiind întotdeauna conștienți de prioritățile familiale. Această dinamică poate crea o separare între dorințele individuale și cele comune, ceea ce poate duce la frustrare și, în cele din urmă, la despărțire. Pentru a preveni aceste probleme, este esențial ca partenerii să discute deschis despre așteptările pe care le au de la partener. Comunicarea eficientă este cheia pentru a transforma gestionarea banilor într-un aspect constructiv al relației. Dacă ambii parteneri își aliniază dorințele și lucrează împreună pentru a-și atinge obiectivele financiare, relația poate prospera. 

„În momentul în care unul dintre parteneri are acest sentiment de nesiguranță, această parte financiară poate duce la despărțire sau divorț, tocmai din aceste considerente, că unul câștigă mai mult, altul mai puțin sau că unul contribuie mai mult și altul mai puțin sau deloc. Femeile sunt mult mai responsabile și de foarte multe ori se lasă pe ele și au grijă de familie și copii, în timp ce bărbații sunt mai puțin maturizați emoțional. Această imaturitate nu îi face neapărat să vadă familia sau pe cei pe care îi întreține ca fiind prioritari. Este important modul în care femeia și bărbatul din relație cad de acord asupra acestor lucruri. Noi așa am fost obișnuiți, să plătim jumătate-jumătate, așa ni s-a spus din familie. Fiecare dintre noi are niște dorințe. Dacă aceste dorințe pot fi puse la un loc, sigur că relația poate să funcționeze. Dacă eu vreau casă și tu vrei să vizitezi toată lumea, la un moment dat lucrurile se strică. Această contorizare a banului, ce am dat eu și ce ai dat tu, la un moment dat distruge cuplul, nu e firesc să faci asta. Această comunicare în relația de cuplu este extrem de importantă”, a adăugat Sorina Cristea, psiholog clinician, în cadrul emisiunii „Follow us!”. 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Loredana Tanase | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel