Ana Ramona Urjan, profesoară de canto popular, a fost invitată la emisiunea „Întâlnire cu arta”, moderată de Georgiana Ioniță Toader, unde a explicat cum își pot da părinții seama dacă cel mic are înclinații pentru muzica populară.
Ana Ramona Urjan este profesoară de canto popular la Colegiul Național Dinu Lipatti, acolo unde insuflă noii generații dragostea pentru muzica populară. Recent, a realizat un proiect inedit. Mai exact, 30 de copii, cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani din județul Ilfov, au beneficiat de cursuri gratuite de canto popular, în cadrul programului „Punte peste veacuri", susținut de Asociația Culturală Ținutul Neamțului.
Invitată în cadrul emisiunii „Întâlnire cu arta”, moderată de Georgiana Ioniță Toader, Ana Ramona Urjan ne-a dezvăluit nu doar pasiunea sa pentru muzica populară, ci și modalitățile prin care părinții pot identifica înclinațiile muzicale ale micuților lor. Profesoara susține că nu refuză pe nimeni care vine la ea, începând chiar de la cei mai mici, din clasa I, și îi încurajează să descopere singuri bucuria muzicii populare.
„Eu nu refuz pe nimeni care vine la mine. Începând cu cei mai mici, de la clasa I, a II-a și așa mai departe, până la cei mari. Nu prefer să lucrez cu tineri peste 20 de ani, pentru că acolo lucrurile stau altfel. Ei deja sunt croiți, au temperamentul format. Orgoliul poate să fie mare și nu mai au de ascultat prea mult din partea profesorului. Nu lucrez cu persoane mature, poate doar excepții.
Pe cei mici nu-i refuz și cred că singuri ajung la concluzia dacă vor să meargă pe acest drum sau nu. Mai devreme sau mai târziu, o parte dintre ei se retrag, o parte merg mai departe. Am copii cu care lucrez din clasa I, iar acum sunt clasa a VII-a. Sunt puțini, într-adevăr, îi numeri pe degete. Singuri realizează și își dau seama dacă vor să meargă mai departe și așa este cel mai corect”, a mai declarat Ana Ramona Urjan, profesoară de canto popular, în emisiunea „Întâlnire cu arta”.
Mai mult, Ana Ramona Urjan, profesoară de canto popular, nu încurajează ca cei mici să cunoască această lume a muzicii sau a faimei de la vârste fragede.
„Vedem copii care cântă de la 3, 4 sau 5 ani, când apar în diverse conjuncturi muzicale și se presupune că la 7, 8, 9 ani ei deja au palmares bogat de apariții în concursuri, în spectacole și așa mai departe. Este o îndrumare pe care o primesc în primă fază din partea familiei, a părinților, a bunicilor care își doresc să își vadă copiii pe micul ecran. Sunt promovați copiii îmbrăcați în costum popular care cântă în diverse acțiuni folclorice și ei deja când vin la mine, poate în clasa I, a II-a sau a III-a îmi spun părinții că ei deja cântă de câțiva ani. Mi se pare, sincer, o mică exagerare, dar încurajăm copiii să vină către folclor de la vârste fragede, dar cu atenție, să nu-i orbească prea curând reflectoarele celebrității.
Când ajung la mine în clasa a IX-a pentru a urma cursuri la nivel de profesioniști există riscul să vină deja prea formați și să nu fie formarea profesională, autentică, iar atunci munca mea este mai mare, mai multă și mai îngreunată de faptul că trebuie să demolez ce n-a fost bine construit ca să putem face un lucru frumos împreună, să putem construi o carieră frumoasă bazată pe muncă și pe autenticitate. Bunul simț artistic contează foarte mult, deci copiii încep să meargă pe un drum de profesionist, de interpret de muzică populară de la vârsta de 14, 15 ani, începând cu clasa a IX-a”, a spus Ana Ramona Urjan, profesoară de canto popular, în emisiunea „Întâlnire cu arta”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News