Medicul Tudor Ciuhodaru a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola, care sunt riscurile exceselor alimentare. Iată ce trebuie să știi pentru ca în noaptea de Revelion să nu ajungi la spital.
În noaptea de Revelion, mesele sunt mai îmbelșugate, iar șansele să mâncăm prea mult sunt mai mari. Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează asupra riscurilor asociate exceselor alimentare, dezvăluind, în exclusivitate pentru Spectacola, efectele negative ce pot apărea în urma acestora.
Potrivit medicului, excesele alimentare pot duce la creșterea în greutate, un exces caloric nedorit și, în cele din urmă, la ore lungi petrecute în sălile de fitness. Abaterile de la regimul igieno-dietetic pot avea consecințe grave, inclusiv decompensarea afecțiunilor metabolice, cum ar fi diabetul, care poate evolua până la stadiul de comă.
„Excesele și abaterile alimentare înseamnă kilograme în plus, exces caloric și multe ore de sală după. Abaterile de la regimul igieno-dietetic duc la decompensarea afecțiunilor metabolice, iar diabetul este doar una dintre ele și se poate ajunge la comă. Totodată, mai sunt alte afecțiuni metabolice, cum ar fi guta”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate pentru Spectacola.
Medicul îndeamnă românii să fie moderați de Revelion cu băuturi alcoolice. De la come etilice, la gastrite, ulcere sau pancreatitele, toate acestea pot să apară, dacă nu consumăm alcool cu responsabilitate.
„De asemenea, excesul de alcool este constant în această perioadă. De la comele etilice, până la gastrite, ulcere, pancreatite, mai ales în combinație cu mâncarea grasă sau până la tulburări paroxistice, toate acestea se pot instaura în contextul în care nu bem cu capul, ci cu stomacul. Trebuie să bem cu moderație și să ne hidratăm corespunzător. Dacă alcoolul este în exces, atunci apare coma, accidentul vascular cerebral, pneumonia de aspirație și inima vacanță”, a precizat medicul Tudor Ciuhodaru.
Medicul Tudor Ciuhodaru a menționat, de asemenea, riscurile pentru persoanele cu afecțiuni digestive sau cardiovasculare. Excesul de sare și grăsimi poate duce la decompensarea acestor afecțiuni, crescând riscul de infarct miocardic acut.
„Mai avem persoanele cu afecțiuni digestive sau cardiovasculare. Excesul de sare și grăsimi poate să ducă la decompensarea afecțiunilor cardiovasculare, ceea ce înseamnă inclusiv riscul de infarct miocardic acut. În perioada Crăciunului am avut un număr impresionant de accidente vasculare cerebrale, practic 1 la 3 ore. Mulți dintre pacienți, chiar și cu vârste mici, au întrerupt medicația cronică, metabolică, cardiovasculară doar pentru a mânca sau a bea. Nu faceți asta! Nu întrerupeți medicația doar pentru a putea mânca sau a bea. Sarea plus grăsimea înseamnă decompensarea afecțiunilor cardiovasculare și riscul crescut de infarct miocardic acut. Nu neglijați o durere pricordială și care durează mai mult de 3-5 minute sau are caracter de constricție și iradiază în brațul sau umărul stâng, pentru că poate să fie vorba de infarcte”, ne-a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.
Medicul recomandă să mâncăm puțin din toate, să facem pauze între mese și să ieșim afară pentru o scurtă plimbare. Aceste obiceiuri simple ne pot proteja sănătatea și pot preveni suprasaturația.
„Mai trag un semnal de alarmă. O durere epigastrică pusă de foarte multe ori pe seama exceselor alimentare s-ar putea să fie semnul unui infarct inferior. Temporizarea prezentării la spital în astfel de situații poate fi letală. Mâncarea ar trebui să ne dea de gândit, nu doar să fie o chestie care să ne asigure umplerea stomacului, așa că regula de bază este să mâncăm puțin din toate. Trebuie să facem pauze între mese și să ieșim afară să ne plimbăm. Acest lucru ne poate feri de suprasaturație”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate pentru Spectacola.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News