Cum ne păstrăm relația cât mai sănătoasă și echilibrată. Psihologul Diana Diaconeasa a oferit o serie de sfaturi

Data publicării:
Sursă foto: Pexels/Jasmin Wedding Photography
Descriere foto: Sursă foto: Pexels/Jasmin Wedding Photography

Diana Diaconeasa, psiholog, a vorbit despre felul în care ne putem menține relația de cuplu cât mai sănătoasă și echilibrată, dar și despre cele mai importante elemente care stau la baza unui cuplu fericit.

Psihologul Diana Diaconeasa a oferit sfaturi valoroase despre ce înseamnă o relație sănătoasă și durabilă, subliniind că longevitatea unei relații nu este neapărat un indicator al sănătății acesteia. În cadrul emisiunii „Super Neatza cu Răzvan și Dani”, ea a explicat că elementele esențiale, precum comunicarea, introspecția și flexibilitatea, joacă un rol central în menținerea unui parteneriat echilibrat. Comunicarea, deși esențială, nu este suficientă de una singură. Partenerii trebuie să fie dispuși să se înțeleagă pe ei înșiși și să fie deschiși la schimbare, pentru a gestiona corect emoțiile și intuiția.

„Comunicarea nu este suficientă”

„De multe ori, avem impresia că faptul că o relație durează de foarte mult timp este și o relație sănătoasă. Însă nu acesta este adevărul. La baza relațiilor sănătoase stau foarte multe componente. Una dintre ele este comunicarea. Putem să ne raportăm la comunicare drept solul în care îți plantezi plantele din grădină. E foarte important să ai acest element. Dar comunicarea, deși necesară, nu este suficientă. Atunci când discutăm despre a învăța în relație, avem nevoie de două elemente. De introspecție, fiecare dintre cei doi parteneri are nevoie să fie capabil să se uite către sine. Al doilea element este flexibilitatea, nevoia de a fi deschis. Este foarte important să ne dezvoltăm intuiția și cel mai important este să facem diferența între intuiție și anxietate. Intuiția, în momentul în care ne vorbește, este calmă. Anxietatea vine ca un tren și ne îndeamnă să reacționăm, nu să răspundem”, a explicat psihologul Diana Diaconeasa.

Te-ar putea interesa și: Cum să închei o relație nepotrivită. Sfaturi de la Dr. Gabriela Saulea, trainer și consilier după divorț

„Compatibilitatea nu este necesară pe toate ariile”

Pe lângă comunicare, compatibilitatea pe planuri importante, precum valorile de viață și planurile de viitor, joacă un rol fundamental. Diana Diaconeasa a subliniat și importanța respectului, a încrederii și a intimității emoționale în relație. Încrederea implică menținerea promisiunilor, iar ascultarea activă este crucială pentru a crea un spațiu de siguranță emoțională. Relațiile sănătoase necesită implicare constantă, respect reciproc și deschidere emoțională din partea ambilor parteneri.

„Comunicarea este foarte importantă, dar avem nevoie și de alte elemente. Compatibilitatea este foarte importantă, dar nu este necesară pe toate ariile. Pentru ca o relație să funcționeze, avem nevoie să fim compatibili în ceea ce privește principiile de viață, valorile, planurile de viitor. Avem nevoie și de respect, de încredere. Încrederea înseamnă că îi spun partenerului că fac un lucru și îmi respect promisiunea, este consecvență. Avem nevoie de intimitate. Intimitatea nu este doar cea fizică și pentru ca o relație să funcționeze, avem nevoie de intimitate emoțională. Este nevoie și de ascultare activă. În momentul în care noi avem o conversație, sunt prezent”, a adăugat Diana Diaconeasa, în cadrul emisiunii „Super Neatza cu Răzvan și Dani”.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Loredana Tanase | Categorie: Social


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel