Un nou studiu atrage atenția asupra riscurilor infecției cu Helicobacter Pylori în rândul copiilor, evidențiind legătura acesteia cu anemia și tulburările de creștere. Se estimează că între 30% și 50% dintre copiii din România sunt infectați cu această bacterie, care poate provoca complicații severe, precum ulcer gastric și gastrită. Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, pentru a proteja copiii de infecția cu Helicobacter pylori, părinții trebuie să adopte măsuri preventive esențiale
Un nou studiu atrage atenția asupra riscurilor infecției cu Helicobacter pylori la copii, evidențiind legătura acesteia cu anemia și tulburările de creștere. Deși credeam că afecțiuni sunt prezente la alți, se estimează că între 30-50% dintre copiii din România sunt infectați cu această bacterie, care provoacă ulcer și gastrită. Conform statisticilor globale, rata infecției variază între 10% și 80%, fiind mai mare în țările în dezvoltare și în condiții de igienă precară.
„Anemie și tulburări de creștere la copii? Cauza ar putea fi o infecție cu Helicobacter! Până acum credeam că ulcerul și gastrita sunt afecțiuni rezervate adulților. Cine s-ar fi gândit că infecția cu Helicobacter pylori, bacteria care provoacă aceste boli, este prezentă și la 30-50% dintre copiii din România? Statistica pediatrică mondială arată o rată de infecție între 10% și 80%, cu valori mai mari în țările în curs de dezvoltare, zonele cu igienă redusă și condiții de trai precare”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat că infecția cu Helicobacter se transmite de la om la om, cel mai frecvent prin contactul direct cu saliva, precum gustarea din mâncarea copilului sau utilizarea acelorasi tacâmuri. Contaminarea poate avea loc și prin contactul cu apă sau materii fecale infectate.
„Infecția cu Helicobacter se transmite de la om la om, cel mai des prin contactul direct cu saliva - de exemplu obiceiul de a gusta din mâncarea copilului sau dacă folosim aceleași tacâmuri sau periuțe de dinți. Contaminarea se poate face și prin contactul cu apa sau materii fecale infectate”, a precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Te-ar putea interesa și: Acestea sunt alimentele cel mai des falsificate. Mihaela Bilic a dezvăluit cum facem diferența între mâncarea de calitate și cea contrafăcută
Deși majoritatea copiilor nu prezintă simptome, atunci când acestea apar, ele pot include dureri abdominale, arsuri gastrice, balonare și greață. Infecția poate afecta pe termen lung sănătatea copiilor, influențând absorția de fier și alți nutrienți, ceea ce poate duce la întârzierea în creștere. Tratamentul pentru infecția cu Helicobacter pylori este eficient. Terapiile includ utilizarea de antibiotice, inhibitori de protoni și probiotice, care ajută la refacerea florei intestinale.
„Din păcate majoritatea copiilor nu au simptome și dacă totuși apar, seamănă cu cele ale adulților: durere abdominală și arsuri gastrice, balonare și disconfort digestiv, greață și vărsături, pierderea apetitului. Însă la copii infecția are un impact direct asupra sănătății pe termen lung. Inflamația cronică poate afecta absorbția fierului și altor nutrienți din alimente, fapt ce poate produce malabsorție cu întârziere în creștere și dezvoltare. În cazul în care nu este tratată, infecția cu Helicobacter pylori poate provoca complicații pe termen lung, precum gastrită cronică, ulcer sau cancer gastric la vârsta adultă.
Știu că sună dramatic dar nu vă speriați, există soluții! Infecția poate fi depistată și tratată eficient. Diagnosticul pozitiv pentru Helicobacter pylori se face cu metode non-invazive: test de respirație cu uree sau test de scaun. Iar tratamentul este similar cu cel al adulților, adică terapie triplă: antibiotice care neutralizează bacteria, inhibitori de trompă de protoni care scad aciditatea stomacului și probiotice care refac flora intestinală.
Știm că trebuie să luăm probiotic la orice tratament cu antibiotic. Ce nu știm este că există probiotice care acționează eficient în eradicarea infecției cu Helicobacter. S-a demonstrat că tulpinile de Bifidobacterium Longum ajută la protejarea mucoasei gastrice, reduc inflamația locală și asigură un mediu optim pentru vindecare. În plus această bacterie benefică, care face parte din microbiota intestinală, poate bloca aderarea lui Helicobacter pylori la peretele stomacului și reduce efectele lui nocive.
Studiile clinice au arătat că utilizarea de probiotice cu Bifidobacterium Longum, alături de tratamentul cu antibiotice, crește șansele de eradicare a infecției. Vă recomand Impruvis Probiotics Pure Stick- sunt probiotice la pliculeț, fără gust sau miros, care se dizolvă în apă și sunt ușor de administrat la copii. Într-un plic aveți asigurate 5 miliarde de bacterii benefice, inclusiv Bifidobacterium Longum!”, a declarat Mihaela Bilic.
Pentru a proteja copiii, este important să se respecte normele de igienă și să se evite contactul cu persoanele infectate. De asemenea, utilizarea probioticelor Bifidobacterium Longum pot sprijini sănătatea digestivă a copiilor, prevenind complicațiile pe termen lung asociate cu infecția. Mihaela Bilic a încurajat părinții să aibă grijă de sănătatea digestivă a copiilor lor, sugerând administrarea zilnică a probioticelor ca o măsură eficientă.
„Pe lângă respectarea igienei și evitarea contactului cu persoanele infectate, avem nevoie de probiotice ca să echilibrăm flora intestinală. Infecția cu Helicobacter în copilărie poate avea un impact semnificativ asupra sănătății, însă diagnosticarea și tratamentul precoce pot preveni complicațiile pe termen lung. Alegeți probiotice cu Bifidobacterium Longum, este o tulpină care combate infecția, ameliorează efectele secundare ale tratamentului antibiotic și reface microbiota. Aveți grijă de copiii voștri și de sănătatea lor digestivă, un pliculeț pe zi face diferența!”, a mai spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News