Cum ne protejăm vederea. Carmen Brumă a dezvăluit secretul

Data publicării:
Sursă foto: Carmen Brumă/Instagram
Descriere foto: Sursă foto: Carmen Brumă/Instagram

Carmen Brumă a dezvăluit câțiva dintre nutrienții care ne ajută pentru a ne menține vederea cât mai sănătoasă.

Vederea poate fi afectată de mai multe cauze, inclusiv expunerea excesivă la ecrane, înaintarea în vârstă, și dieta necorespunzătoare. Ecranele pot cauza oboseala oculară și sindromul de ochi uscat. Îmbătrânirea poate duce la degenerescență maculară și cataractă, în timp ce lipsa nutrienților esențiali poate slăbi vederea. Pentru a ne proteja vederea, este important să limităm timpul petrecut în fața ecranelor, să adoptăm o dietă bogată în antioxidanți și acizi grași Omega-3, dar și să folosim ochelari de protecție UV și să facem controale regulate la oftalmolog.

Pe pagina sa de Instagram, Carmen Brumă a dezvăluit nutrienții care ne ajută să ne protejăm vederea

Un prim nutrient este mezo-zeaxantina. O putem regăsi în carnea de păstrăv, somon și sardine, dar și în florile de gălbenele și crăiță. Doi alți antioxidanți care ne ajută să ne păstrăm vederea cât mai sănătoasă sunt luteina și zeaxantina. Îi putem regăsi în legumele cu frunze verzi, precum spanac, broccoli, pătrunje, dar și în fructele și legumele galbene și portocalii, precum caisele, porumbul și pepenele galben. Ultimii, dar nu cei din urmă nutrienți sunt Omega-3, DHA și EPA. Pe aceștia îi putem găsi în ouă, pește și fructe de mare.

Te-ar putea interesa și: Prânzul preferat al nutriționistei Carmen Brumă. Vedeta a dezvăluit ce mănâncă pentru a se menține în formă

„Expunerea excesivă la ecrane și înaintarea în vârstă sunt câteva dintre cauzele care ne pot afecta vederea. Iată nutrienții care ne ajută:

1. Mezo-zeaxantina este un pigment macular, la fel ca luteina și zeaxantina, însă este special, se găsește chiar în centrul maculei, acea parte a retinei răspunzătoare pentru vederea clară centrală. Mezo-zeaxantina are cele mai puternice proprietăți antioxidante, acționând ca un filtru de protecție împotriva radiațiilor UV. Printre alimentele care o conțin se numără carnea, cu tot cu piele, de păstrăv, somon și sardine, dar și florile de gălbenele și crăiță.

2. Luteina și zeaxantina sunt ceilalți doi antioxidanți care protejează macula. Îi găsim în legumele cu frunze verzi, spanac, varză kale, broccoli, salată verde, pătrunjel, dar și în fructele și legumele galbene sau portocalii, caise, pepene, porumb.

3. Acizii grași Omega-3 DHA și EPA, pe care îi găsim în pește, ouă, fructe de mare, sunt de asemenea vitali pentru funcționarea normală a retinei”, a explicat Carmen brumă, pe constul său de Instagram.

Te-ar putea interesa și: Trei măsuri de ajutor dacă suferi de hipotiroidism. Carmen Brumă: „Evită aceste alimentele”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Loredana Tanase | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel