Mihaela Bilic vine cu sfaturi valoroase pentru părinți. Medicul a spus care este cheia prevenirii reacțiilor alergice la copii, potrivit studiilor.
Alergiile alimentare sunt tot mai frecvente în rândul copiilor, iar teama părinților de a le declanșa îi determină adesea să elimine din dieta celor mici alimentele considerate riscante. Medicul Mihaela Bilic atrage însă atenția că această abordare ar putea avea efectul opus. Într-o postare pe rețelele sociale, Mihaela Bilic explică de ce expunerea timpurie la alergeni, în locul evitării lor, este cheia pentru prevenirea reacțiilor alergice și pentru construirea unui sistem imunitar puternic.
Potrivit unui studiu citat de medicul Mihaela Bilic, expunerea timpurie la alergeni alimentari, precum alunele, reduce semnificativ riscul de alergii în comparație cu evitarea acestora. Cercetătorii au comparat situația din Anglia, unde pediatrii recomandă evitarea alunelor în primii ani de viață, cu cea din Israel, unde bebelușii consumă frecvent alimente ce conțin alune. Rezultatele arată că rata alergiilor la alune este de 10 ori mai mare în Anglia decât în Israel.
„De ce ți-e frică, de aia nu scapi! Când spui alergii la copii, nu există părinte care să nu înghețe de spaimă…și să nu facă tot ce-i stă în putință ca să evite asta! Doar că atunci când îi pui să trăiască sub un clopot de sticlă și elimini din viața lor orice potențial alergen, copiii devin și mai sensibili Prevenția în cazul alergiilor se dovedește a fi expunerea, nicidecum evitarea alergenilor.
Oamenii de știință au ajuns la concluzii interesante când au comparat situația din 2 țări: Anglia și Israel. În Anglia copiii sunt de 10 ori mai alergici la alune față de Israel. Curios este faptul că în Anglia medicii pediatri recomandă părinților să evite alunele din nutriția copiilor în primii ani de viață, în timp ce în Israel bebelușii mănâncă peanut butter fără restricții. Concluzia a fost că tocmai această interdicție duce la creșterea riscului de alergie!”, a spus medicul Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
Studiul, realizat pe 640 de sugari împărțiți în două grupuri, a arătat că expunerea timpurie la alune reduce riscul de alergii cu până la 80%. Copiii care au consumat alune de la vârsta de 4 luni au dezvoltat un mecanism de toleranță mult mai eficient decât cei privați de acest aliment.
Concluziile sugerează că epidemia de alergii din prezent poate fi alimentată de tendința părinților de a elimina din dieta copiilor orice potențial alergen. Diversitatea alimentară, susține medicul Mihaela Bilic, este esențială pentru sănătatea pe termen lung, iar introducerea timpurie a alimentelor variate poate fi cheia unei imunități mai puternice.
„Studiul a fost făcut pe 640 de sugari împărțiți în 2 grupe: la primul grup alunele au fost eliminate din dietă în primul an de viață, în timp ce al doilea grup a avut permis consumul lor de la vârsta de 4 luni. După ce copiii au împlinit vârsta de 5 ani, cele două grupuri au fost comparate. S-a constatat o rată redusă de alergie la copii care au mâncat alune de mici, cu 80% mai mică față de cei care n-au mâncat!
Studiul a dovedit că la vârste fragede sistemul nostru imunitar este mai permisiv și mai dispus să facă “cunoștințe noi”, să se împrietenească cu substanțele din mediul exterior și să le accepte. Se crează astfel un mecanism de toleranță: cu cat suntem expuși la mai mulți alergeni alimentari, cu atât suntem mai rezistenți. Epidemia de alergii cu care ne confruntăm în prezent ar putea fi cauzată de această atitudine greșită față de mâncare. Încă o dovadă ca sănătatea vine din diversitate și trebuie să ne hrănim copiii cu de toate!”, a spus medicul Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News