Wasim Nazer, nutriționist, a fost invitatul Andreei Cercel, în emisiunea Pastila de Frumusețe, difuzată pe Spectacola, DC News și DC Medical, unde a spus cum obținem sațietatea la fiecare masă.
Foamea este normală și esențială pentru supraviețuirea noastră. Este un semnal important al corpului nostru, care ne indică necesitatea de a ne hrăni și de a furniza organismului nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa corect. Cu toate acestea, este important să fim conștienți de felul în care răspundem la senzația de foame și să ne alegem corect alimentele pentru a ne menține greutatea și sănătatea.
Nutriționistul Wasim Nazer recomandă împărțirea meselor în porții mai mici pentru a evita supraalimentarea, evitarea consumului de alimente în timp ce ne uităm la televizor, să nu mâncăm repede și să mestecăm încet alimentele.
„Dacă vorbim de o dietă, atunci trebuie să împarți mesele în unele mai mici. Atunci când te așezi la masă nu îți e foame foarte mult și astfel nu o să mănânci o cantitate foarte mare de mâncare. Acesta ar fi primul pas. Al doilea pas este să nu mănânci repede, să nu mănânci la televizor. Ca să nu mănânci foarte mult trebuie să mănânci foarte încet, să mesteci foarte bine. De când ai început să mănânci durează cam 45 de minute.
Dacă ne e foame rău și am început să mâncăm foarte mult nu ajungem la 45 de minute, pentru că deja s-a umplut stomacul și ne-am săturat. Acestea sunt lucruri foarte importante: să nu mâncăm repede, să mestecăm încet, să nu stăm la televizor pentru că nu mai știm ce mâncăm”, a precizat Wasim Nazer, nutriționist, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical.
Alimente care au puține calorii și pot să asigure sațietate pe un termen mai lung sunt supele și ciorbele. Wasim Nazer susține că prioritizarea alimentelor sănătoase, precum salatele, ciorbele și supele, în detrimentul fast-food-ului și a carbohidraților, pot ajuta la menținerea senzației de sațietate și la evitarea creșterii bruște a nivelului de zahăr din sânge.
„Un bol mare de salată conține 150 de calorii, iar un hamburger mic conține vreo 400. Astfel că cel mai bine este să începem cu o salată. Mereu trebuie să avem o salată la masă. Totodată, supele și ciorbele te satură. Au calorii puține, vitamine multe și tot ce vrem noi. De asemenea, conțin și câteva proteine.
Trebuie să evităm să mâncăm dulce sau carbohidrați. Când mâncăm carbohidrați apare foamea foarte repede. Fast-food-ul conține foarte multe calorii. Dacă am mânca 1500 de calorii la o masă sănătoasă, atunci nu mai poți mânca până seara. De la un hamburger sau un cartof prăjit, la 2 ore maxim simți că îți e foame pentru că ai mâncat foarte mult zahăr. Se ridică tensiunea în corpul tău, scade zahărul înapoi și ajungi să simți că ai o scădere și că poți cere să mai mănânci ceva și mai ales ceva dulce pentru a-ți ridica zahărul din corp. Și atunci fluxul acesta îți dă senzația de foame, care nu este adevărată. Nu îți este foame, doar ți-au scăzut glucidele din corp și atunci îți cere să mănânci dulce. Automat tu mergi să mănânci zahăr și tot așa menținem acea senzație de foame”, a declarat Wasim Nazer.
Nutriționistul recomandă consumul de fructe între mese, dar niciodată după ora 18:00. „Dacă mănânci împărțit, adică mai puțini carbohidrați, mănânci și fructe între mese, atunci poți să te așezi la masă și nu o să-ți fie atât de foame.
Când dau un regim pacienților mei le spun să mănânce două mese de fructe zilnic. Deci micul dejun, fructe, prânzul, iar un fruct și cina. Frcutele nu sunt recomandate a fi consumate sera, deci după ora 18:00 nu este bine să consumăm fructe”, a spus Wasim Nazer, nutriționist, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical.
Vezi emisiunea integrală în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News