Psihologul Daniel Bichiș a dezvăluit cum poți să obții mai mulți bani la locul de muncă.
Daniel Bichiș a fost invitat în podcast-ul Fain&Simplu, moderat de Mihai Morar, acolo unde a dezbătut mai multe subiecte legate de bani. Printre acestea, psihologul a discutat și despre măririle de salarii.
Psihologul a mărturisit că societatea capitalistă are nevoie de oameni nemulțumiți, care au nevoie de mai mulți bani, nu de cei care stau în banca lor și le este frică să își ceară drepturile.
„Emoția din spate este furia, tocmai de aceea sunt activi, proactivi, vin și cer, se confruntă, sunt dispuși să bată cu pumnul în masă, să amenințe că pleacă. Cu cât primesc mai mulți bani, cu atât găsesc mai multe chestii pe care să le cumpere sau în care să investească sau să cheltuie și clar au nevoie de mai mulți bani și iar cheltuie și tot așa. Lucrul acesta, într-o societate de tip capitallist este însăși esența pieței. Societatea capitalistă vrea mereu oameni nemulțumiți de cât câștigă și care să-și dorească mai mult și să intre în negociere. De exemplu, în zona vânzărilor foarte mulți dintre unii vânzători sunt din această categorie și există o altă categorie de vânzători, și anume cei care și-au creat o zonă de confort, au clienți constanți, comenzile vin de la sine, dar nu pe aceștia îi vor companiile. Ei îi vor pe cei mereu flămânzi. Tocmai că, îi stimulează să își tot găsească noi hobby-uri, noi surse de atracție, de plăcere, de bucurie, de investiție, numai pentru a le stimula foamea aceasta de bani. Esența dezvoltării americane a tras până acum după ea restul lumii capitaliste, pe asta se bazează. ”, a spus psihologul Daniel Bichiș, în podcast-ul lui Mihai Morar, Fain& Simplu.
Cu toate astea, Daniel Bichiș susține că, atunci când vrem o mărire de salariu, trebuie să venim și cu argumente, dar și cu mai multe beneficii în favoarea companiei.
„Impresia că, dacă îmi ceri un drept de tipul unei măriri de salariu, voi pierde și ce am acum, duce la frică, iar frica ne face să evităm, să ne îndepărtăm de genul acesta de situații și să nu avem curajul să ne cerem drepturile. De fiecare dată o solicitare de mărire de salariu trebuie să fie argumentată, să fie însoțită de justificarea ce plus valoare suplimentară față de până acum pot să aduc eu companiei, am făcut un curs de dezvoltare, am deschis o nouă piață, am venit cu o idee inovatoare de organizare, au crescut vânzările. Aceasta este esența capitalismului, asta este piața, eu cer, dar și ofer, în același timp, pentru că, dacă doar cer, la un moment dat mă voi lovi de o barieră pe care nu o voi depăși. ”, a mai spus psihologul, pentru sursa citată mai sus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News