Cum pregătești legumele perfecte la tigaie, fără ulei, în stil asiatic. Joseph Hadad: „O metodă sănătoasă. Cel mai important este să țineți minte că...”

Data publicării:
Sursa foto: Joseph Hadad, Facebook/ pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: Joseph Hadad, Facebook/ pexels.com

Chef Joseph Hadad a dezvăluit cum putem pregăti legumele stir-fry perfecte.

Chef Joseph Hadad obișnuiește să-și țină la curent fanii cu cele mai importante trucuri din bucătărie și cu diferite rețete, din colțurile îndepărtate ale lumii. De data aceasta, celebrul chef bucătar a făcut o postare specială dedicată metodei de gătire „stir-fry”, adică pregătirea legumelor sau a cărnii tăiate felii, fără prea mult ulei.

„Tehnica de gătire stir-fry este împrumutată din bucătăria asiatică și presupune gătirea rapidă, la foc iute a legumelor și cărnii tăiate în bucăți mici, astfel încât să aibă timp să se pătrundă în scurta perioadă pe care o petrec în tigaie. Este o metodă destul de sănătoasă, în ciuda uleiului folosit, pentru că acesta este în cantități reduse.

Cel mai important este să țineți minte că pentru o gătire uniformă, ingredientele trebuie tăiate în bucăți mici, amestecate mereu și focul să fie mare, pentru a înlesni formarea crustei crocante și gustoase de la suprafață – un foc mic va declanșa un proces de fierbere interioară, lăsând legumele moi. Și, apropo de legume, nu toate sunt pretabile pentru această tehnică de gătire. Am selectat câteva pe care eu le consider bune de adăugat în mâncărurile stir-fried și câteva care nu își au locul acolo.”, a scris chef Joseph Hadad, pe blogul său personal. 

Citește și: 3 rețete de salate potrivite pentru grătar. Chef Joseph Hadad: ‘’Merg perfect’’

Legumele pe care le poți pregăti cu tehnica „stir-fry”

Așadar, printre principalele legume pe care le poți pregăti oricând după această tehnică se numără mazărea și ciupercile, dezvăluie Joseph Hadad. 

„Că tot este în sezon acum, mazărea tânără este perfectă de aruncat în tigaie. Păstrați-le în teci și gătiți-le astfel pentru că sunt compatibile cu multe alte ingrediente și datorită zaharurilor naturale pe care le conțin, la gătirea în acest fel se caramelizează, aducând o notă umami preparatului final. Același lucru pot să îl spun și despre praz, o versiune mai dulce a cepei verzi, ceapa fiind oricum unul din ingredientele esențiale în mâncărurile stir-fried. Tăiați prazul pe lung și apoi în felii semicerc, pentru o notă dulceagă și proaspătă în preparat.

Ciupercile se gătesc imediat, așa că sunt recomandate pentru gătirea stir-fry. Însă cea mai bună metodă în cazul lor este să le sotați pe ele separat, pentru a elimina excesul de apă și apoi să le adăugați la mâncarea stir-fry.”, a mai spus bucătarul chef.

Citește și: Cum să folosești untul când gătești fripturi. Chef Joseph Hadad: „Rolul lui este să facă mai suculentă carnea”

„Broccoli și varza de Bruxelles sunt alte două legume care se potrivesc perfect”

Lista legumelor ce pot fi gătite oricând stir-fry continuă, iar opțiunile sunt extrem de generoase. Așadar, printre acestea se mai încadrează și ardeii grași, broccoli sau varza de Bruxelles, mai dezvăluie bucătarul chef.

„Și ardeii grași sunt potriviți pentru această metodă de gătire. Partea bună cu ei, în afară de varietatea de culori, care dă personalitate mâncării, și gustul dulceag, textura lor care înmagazinează apă, ajută la balansarea elementelor sărate și grase din stir-fry.

Broccoli și varza de Bruxelles sunt alte două legume care se potrivesc perfect pentru felurile de mâncare stri-fry. Ambele au gustul potrivit pentru așa ceva, un pic dulci, un pic amare, fără să complexeze restul ingredientelor, ba chiar armonizându-se foarte bine cu ele. Pentru cele mai bune rezultate, blanșați pentru 20-30 de secunde cotoarele de broccoli, ajutând astfel la înmuierea fibrei. Iar frunzele vărzucilor ajung să se caramelizeze destul de repede, impregnând mâncării gustul caracteristic al preparatelor chinezești făcute pe plite cu foc puternic.”, a continuat Joseph Hadad.

VEZI și: Alimentele care NU se congelează niciodată. Chef Joseph Hadad: „Textura lor va fi una complet diferită”

Legumele pe care nu le poți găti stir-fry

Pe listă avem însă și niște legume de care trebuie să uităm, dacă vrem să utilizăm această tehnică. Este vorba despre unele care își lasă prea mult zeamă în timpul preparării și care pot influența și textura pe care o vor căpăta restul legumelor din tigaie.

„Pe de altă parte, uitați de roșii, cartofi sau dovleac atunci când vine vorba de mâncărurile stir-fried. Roșiile se dezintegrează prea repede și nu mai sunt în ton cu restul legumelor crocante. Cartofii, pe de altă parte, se gătesc mult mai greu, iar amidonul la temperaturi înalte, devine foarte făinos. Dovleacul este foarte apos și va determina celelalte legume mai curând să fiarbă, decât să se gătească în stil stir-fry.”, a conchis acesta.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel