Cum refolosești cozonacul uscat, de la masa de Paște. Horia Vârlan, rețetă de desert inedită

Data publicării:
Captură video Youtube/ Gust și Savoare
Descriere foto: Captură video Youtube/ Gust și Savoare

Cozonacul rămas neconsumat de pe masa de Paște poate fi reinterpretat și în alte rețete.

Cu siguranță că foarte mulți oameni vor rămâne cu mult cozonac, după masa de Paște. Pentru a preveni risipa alimentară însă, poți reinventa toate preparatele tradiționale în unele noi, astfel încât să folosești mâncarea de pe masa de Paște, dar să te bucuri, în același timp, de un nou fel de mâncare. Bucătarul Horia Vârlan a dezvăluit astfel ce poți face cu restul de cozonac uscat care a rămas neconsumat de la masa festivă.

„Dăm afară partea cu nuca în exces, adică luăm marginea cozonacului cum ar veni, îl fărâmițăm și în punem în pahare de maxim 200 de ml. Punem cam 2 degete de cozonac apoi cumpărăm (sau facem) un compot de fructe exotice și punem peste fructele, și un pic de zeamă de compot. Peste asta punem o cremă de vanilie pe care o facem sau o luam direct de la plic și deasupra punem frișcă. Această prăjitură se numește Trifle”, a spus Horia Vârlan pentru Unica.ro.

Te-ar putea interesa și: Ce poți face cu oăle roșii rămase de la masa de Paște. Horia Vârlan, idei de rețete rapide

Budincă de cozonac cu stafide și rom

Dacă varianta aceasta nu te-a convins, îți oferim o altă rețetă prin care poți reutiliza cozonacul uscat, rămas de la masa de Paște. Concret, de data aceasta este vorba despre o budincă cu stafide și rom. Rețeta este extrem de ușor de preparat, iar rezultatul va fi unul foarte delicios, care va surprinde complet întreaga familie. 

Ingrediente:

350-400 g cozonac

100 g unt

300 g smântână

5 ouă

100 g stafide

30 ml rom

50-100 g zahăr

vanilie

un praf de sare

Mod de preparare:

Prima dată, punem stafidele la înmuiat în rom. În acest timp, pregătim cozonacul, pe care îl tăiem cubulețe și îl adăugăm într-o tigaie cu unt, până când se rumenește și devine ușor crocant. 

Ouăle se amestecă cu ajutorul unui tel cu zahărul și cu un praf de sare, până când se obține o spumă. După, se adaugă și smântâna și vanilia. Toată compoziția se omogenizează bine, iar la final adăugăm și stafidele cu romul. Când compoziția de ou este gata, adăugăm în ea cubulețele de cozonac și ne asigurăm că acestea au ou pe toate părțile. Totul se va turna la final într-un vas de cuptor uns cu unt, iar mai apoi budinca va fi coaptă pentru aproximativ 25 de minute, al temperatura de 180 de grade. Aceasta poate fi servită atât caldă, cât și rece!

VEZI și: Zece idei rapide și delicioase de mic dejun. Iată ce poți mânca, fără să te îngrași

Cozonac prăjit în lapte și ou

Nu în ultimul rând, dacă mai ai cozonac rămas cu nucă și nu știi ce să faci cu el, atunci trebuie să încerci și celebra rețetă de pe TikTok, de cozonac prăjit în lapte. Această opțiune poate fi perfectă pentru a fi servită la masa de mic dejun, dar, de asemenea, este excelentă și pentru un brunch savuros și copios.

Ingrediente: 

felii de cozonac

lapte

ou

esențe, după gust

unt, pentru prăjit

fructe pentru topping

Mod de preparare:

Batem oul cu laptele și cu esențele, după care trecem feliile de cozonac prin el. Într-o tigaie, adăugăm untul, iar când acesta s-a încins, trecem felia pe o parte, dar și pe cealaltă. Punem felia de cozonac în farfurie, pe care o servim alături de fructe. Poate fi servit drept mic dejun sau gustare, fiind gata în doar câteva minute. Poftă bună!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel