Cum să ai grijă de sănătatea mentală. PATRU modalități care îți vor schimba viața

Data publicării:
Freepik.com
Descriere foto: Freepik.com

Iată adevărul: să te lupți cu sănătatea ta mentală nu este un eșec personal sau o alegere pe care o faci. 

Problemele de sănătate mentală nu sunt ceva din care poți ieși pur și simplu, dar cu instrumentele și sprijinul potrivit, poți avea o viață minunată. 

Iată patru moduri de a face față problemelor de sănătate mentală!

Acceptare radicală: Pretinzi adesea că problemele tale de sănătate mentală nu există? Poate ai fost convins că, dacă le negi prezența, vor dispărea magic. Din păcate, nu așa funcționează. De fapt, pretinzând că nu există, nu faci decât să le agravezi. Dacă îți este frică să confrunți realitatea sănătății tale mentale, ar putea fi momentul să încerci o nouă strategie: acceptarea radicală. Marsha Linehan, creatoarea terapiei comportamentale dialectice, o definește ca acceptarea completă și totală a ceva, din adâncul sufletului, cu inima și mintea ta. Este imposibil să faci față unui lucru dacă nici măcar nu recunoști că există, dar odată ce îmbrățișezi realitatea sănătății tale mentale, poți redirecționa energia pe care o foloseai pentru a o nega, către a o sprijini.

Conectare: De câte ori ți-ai făcut curajul să vorbești despre luptele tale cu sănătatea mentală, doar pentru a fi întâmpinat cu răspunsuri respingătoare, precum: „Dar ai atâtea motive să fii recunoscător”, „Ar putea fi mai rău” sau „Ai încercat yoga?”. Când auzi aceste replici în mod repetat, este firesc să nu mai vrei să vorbești despre asta. Majoritatea oamenilor pur și simplu nu știu ce să spună, dar ignoranța lor este dureroasă și poate provoca daune reale. Partea bună este că există oameni care nu doar că înțeleg cum e să trăiești cu probleme de sănătate mentală, dar au primit și instruire pentru a învăța cum să ajute. A căuta ajutor profesional este întotdeauna o idee bună. Sprijinul colegilor, unde primești ajutor de la cineva care a trecut prin lupte similare, poate fi, de asemenea, o resursă valoroasă. O altă opțiune este un grup de sprijin, unde oamenii care se confruntă cu provocări similare lucrează împreună pentru a-și sprijini vindecarea. 

Timp pentru tine: Te simți copleșit când îți privești calendarul? Poate fi atât de ușor să prioritizezi orice altceva decât sănătatea ta mentală când ai multe alte angajamente. Când încerci să jonglezi cu sarcinile nesfârșite ale vieții, poate părea imposibil să îți faci timp pentru tine. Dar ce ar fi dacă ai trece timpul pentru tine în calendar și l-ai programa, la fel cum faci cu o programare la dentist? Ce-ar fi dacă ar avea aceeași importanță? Este foarte obișnuit să îți spui că vei face lucrul care te face să te simți bine mai târziu, dar apoi acel „mai târziu” nu mai vine niciodată. Nu numai asta, dar suntem aproape programați să ne simțim vinovați pentru că ne odihnim, când societatea îți spune că odihna și joaca sunt lucruri leneșe. 

Respirație: Studiile RMN au descoperit că controlul respirației poate crește activitatea în structurile corticale și subcorticale ale creierului tău, cum ar fi cortexul prefrontal, talamusul și hipotalamusul, de exemplu. Această activitate cerebrală poate crește confortul, relaxarea, plăcerea și poate reduce simptomele de anxietate, depresie, furie și confuzie. Conform studiilor din „Frontiers in Human Neuroscience”, respirația conștientă este un instrument pe care îl poți păstra în buzunar și îl poți scoate ori de câte ori ai nevoie, indiferent de locul în care te afli. Să încercăm, nu-i așa? Poți inspira prin nas timp de 3 secunde, să îți ții respirația timp de 2 secunde și să expiri prin gură timp de 4 secunde.

 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Alexandra Dumitru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel