Cum să alegi corect fructele din supermarket. Mihaela Bilic: „Dacă vă plac, atunci cumpărați-le deja bine coapte”

Data publicării:
Mihaela Bilic, captură video PRO TV
Descriere foto: Mihaela Bilic, captură video PRO TV

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat cum ar trebui să alegem fructele din magazin.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat care sunt diferențele esențiale dintre fructele climacterice și cele non-climacterice, subliniind că procesul de maturare al acestora este determinat genetic și influențează conținutul nutritiv al fructelor.

„Climacterice sau non-climacterice? Felul în care fructele se coc nu este un proces întâmplător, ci unul programat genetic, în urma căruia se sintetizează toți nutrienti valoroși din fructe. Doar că nu toate fructele sunt la fel!! În funcție de mecanismul de maturare, există 2 mari categorii. Sunt fructe climacterice, care se coc și după ce au fost culese; ele au capacitatea de a sintetiza etilen, un gaz responsabil de modificările de culoare, textură și gust.

Aceste fructe posedă un mecanism de auto-coacere, deci nu contează dacă sunt culese verzi, în câteva zile, vor fi perfecte pentru consum, chiar dacă au stat la noi în cămară. Sunt fructe non-climacterice, care trebuie culese doar în momentul în care au atins un grad complet de maturare; ele nu mai pot evolua, nu au autonomie de coacere, iar păstrarea nu duce decât la stricarea lor”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Te-ar putea interesa și: De ce nu trebuie să mâncăm niciodată legumele goale. Mihaela Bilic: „Ele trebuie consumate cu ulei, brânză sau carne”

Te-ar putea interesa și: Mihaela Bilic a savurat parizer cu pâine în Italia: „Aici toată lumea mănâncă, fără să întrebe dacă este sănătos”. La noi e considerat un pericol uriaș pentru sănătate

„Dacă vă plac cireșele sau căpșunile coapte, atunci cumpărați-le deja bine coapte”

Medicul nutriționist Mihaela Bilic precizează că fructele climacterice, precum bananele sau roșiile, își continuă procesul de coacere chiar și după recoltare, în schimb, fructele non-climacterice, cum ar fi ananasul sau căpșunile, trebuie să fie culese în momentul în care în care au atins un grad complet de maturare.

Cu toate aceestea, alegerea între fructele coapte și cele verzi depinde de preferințele individuale, însă este important de luat în considerare că fructele mai coapte conțin mai mult zahăr, în timp ce fructele verzi sunt mai puțin calorice.

„Concluzia? Dacă vă plac cireșele sau căpșunile coapte, atunci cumpărați-le deja bine coapte. Ananasul, castraveții, zmeura, pepenele, mandarinele, lămâile și portocalele nu se mai coc ulterior culesului, chiar dacă le ținem la căldură și la soare.

Cât despre banane, roșii, caise, piersici, prune, mere și pere le puteți cumpăra mai verzi, fiecare zi de păstrare le ajută să fie și mai coapte, mai dulci și mai hrănitoare.

Acum mai rămâne doar să hotărâți care vă sunt preferințele personale- unora le plac fructele bine coapte, moi și zemoase, iar alții le vor mai verzi, acrișoare și ferme. Nu că aș vrea să vă influențez, dar cu cât sunt mai coapte cu atât au mai mult zahăr...deci îngrașă mai tare!!”, a mai scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Te-ar putea interesa și: La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi iaurt cu fructe. Mihaela Bilic: „Cantitatea poate să varieze năucitor”

Te-ar putea interesa și: Fructul care ține psihiatrul la distanță dacă-l mănânci o dată pe zi. Mihaela Bilic: „E cel mai consumat, nu doar ca desert ci ca fel de mâncare principal”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel