Chiftelele de dovlecel pot fi savurate oricând în Postul Crăciunului și vor fi adorate de întreaga familie.
Postul Crăciunul a început deja de câteva zile bune, iar toți creștinii caută în această perioadă fel de fel de rețete prin care pot uita, timp de 40 de zile, de produsele pe bază animală. Chifteluțele din legume sunt extrem de delicioase de încercat în această perioadă, iar cele de dovlecel vor deveni preferatele tale. Acestea pot fi servite la micul dejun, cât la și la prânz, alături de o garnitură, cum ar fi piureul.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Curățați dovlecelul și cartoful și dați-le pe răzătoarea mare. Presărați puțină sare și lăsați câteva minute, apoi acurgeți bine excesul de apă.
Tocați mărunt ceapa, mărarul și usturoiul. Amestecați toate ingredientele, condimentați cu sare, piper și boia, puneți făina și amestecați până când compoziția se leagă.
La final, adăugați mărarul și lăsați compoziția câteva minute. Începeți să formați chifteluțele cu mâna și prăjiți-le în ulei încins, 3-4 minute pe fiecare parte.
Poftă bună!
Într-un interviu în exclusivitate pentru Spectacola, celebrul medic nutriționist Mihaela Bilic ne-a vorbit despre alimentele pe care trebuie să le includem, în această perioadă, în meniul nostru. Legumele ocupă, fără doar și poate, topul clasamentului.
„Ar fi bine să punem accentul pe legume, indiferent că sunt proaspete, congelate, în conservă, pe ciorbe, pe tocănițe, adică să gătim legumele, dar fără mult ulei, cu suc de roșii, băgate la cuptor. Nu este nicio problemă dacă între legume apare și cartoful. Dacă facem pilaf sau paste, nu trebuie să punem ulei din belșug, pentru că acolo sunt multe calorii. Într-o lingură de ulei avem 100 de calorii. Punem condimente, ierburi aromate, pentru a da gust. Putem să mai facem și mâncărică de orez cu praz, fără mult ulei. Chiar și sarmalele de post sunt bune, dacă nu le fierbem în ulei, le putem pune borș sau să găsim altă metodă în care să nu fie prezent uleiul. Ciupercile dau gust foarte bun, condimentele. Noi, ca români, trăim din păcate cu credința conform căreia mâncarea trebuie să aibă ulei, ca să aibă gust. Nu ne dăm seama că avem mai mult gust în condimente și în ierburi aromate, decât în ulei. Deci legume multe la masă, mâncați mai rar și mai puțin, hidratare multă, ceaiuri, infuzii de plante.”, a declarat Mihaela Bilic, în exclusivitate pentru Spectacola.
„Atenție mare însă și la fructe. Dacă mâncăm în exces, tot ficatul trage greul și cu ele. Le putem consuma ca și desert natural și sănătos. Putem consuma fructe uscate, caise, prune, sunt în regulă fructele de sezon. Singura condiție este să nu mâncăm produse de patiserie și de cofetărie cu multă grăsime vegetală și cu zahăr, chiar dacă sunt de post. Din punct de vedere nutrițional, decât să ții post cu asemenea alimente, mai bine nu ții deloc. Se abuzează, toată lumea își cumpără pateuri, produse de patiserie cu grăsime vegetală, e teribil pentru organism, este într-o grea încercare. ”, a continuat medicul nutriționist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News