Cum să gestionezi un atac de panică. Iată ce trebuie să faci.
Cum să gestionezi un atac de panică.Atacurile de panică pot fi bruște și copleșitoare. Știind ce trebuie să faceți atunci când acestea apar, puteți reduce gravitatea lor sau le puteți opri.
Atacurile de panică sunt relativ frecvente, un articol afirmând că aproximativ 13% dintre oameni vor experimenta unul în timpul vieții lor. Oamenii nu pot prevedea întotdeauna când va apărea un atac de panică, dar realizarea unui plan cu ce să facă pentru atunci când acestea apar poate ajuta o persoană să se simtă mai stăpână pe sine și să facă atacurile de panică mai ușor de gestionat.
Atacurile de panică pot crea diverse simptome fizice și emoționale.
Simptomele fizice pot include:
- transpirație
- respirație rapidă
- bătăi accelerate ale inimii
Simptomele emoționale pot include:
- sentimente de teamă și anxietate
- îngrijorare intensă și repetitivă
- sentimentul unei condamnări iminente, notează Medical News Today.
Sunt mai multe modalități de a gestiona un atac de panică. Specialiștii au întocmit o listă cu cele mai ușoare modalități de a trece peste acest sentiment. Iată care sunt acestea.
În timpul unui atac de panică, poate fi de ajutor să vă amintiți că aceste sentimente vor trece și nu vor cauza niciun rău fizic, oricât de înfricoșător ar fi în acel moment.
Încercați să recunoașteți că este vorba de o perioadă scurtă de anxietate concentrată și că va trece în curând. Atacurile de panică tind să atingă punctul cel mai intens la 10 minute de la declanșare, iar apoi simptomele vor începe să se diminueze.
Respirația profundă poate ajuta la aducerea sub control a unui atac de panică. Atacurile de panică pot provoca o respirație rapidă, iar strângerea pieptului poate face ca respirația să fie superficială. Acest tip de respirație poate înrăutăți sentimentele de anxietate și tensiune.
În schimb, încercați să respirați încet și profund, concentrându-vă pe fiecare respirație. Respirați adânc din abdomen, umplând plămânii încet și constant, în timp ce numărați până la 4 atât la inspirație, cât și la expirație.
Oamenii pot încerca, de asemenea, să folosească respirația 4-7-8, sau "respirația relaxantă". Cu această tehnică, persoana inspiră timp de 4 secunde, își ține respirația timp de 7 secunde, apoi expiră încet timp de 8 secunde.
Este demn de remarcat faptul că, pentru unele persoane, respirația profundă poate înrăutăți atacurile de panică. În aceste cazuri, persoana poate încerca să se concentreze în schimb pe a face ceva ce îi place.
Citește continuarea pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News