Cum să încetinești îmbătrânirea cu ajutorul alimentelor. Sfaturi de la un nutriționist pentru o viață sănătoasă

Data publicării:
Sursă foto: Pexels/Foodie Factor
Descriere foto: Sursă foto: Pexels/Foodie Factor

Invitată la emisiunea „Vorbește Lumea”, Alina Epure, nutriționist, a dezvăluit care sunt alimentele ce contribuie la menținerea sănătății și care pot încetini îmbătrânirea.

Pentru a ne menține sănătatea pe termen lung, este important să ne preocupăm constant de starea noastră de bine. Nutriționistul Alina Epure subliniază că nu există o rețetă magică, ci doar conștientizarea faptului că investiția de azi în sănătate va aduce beneficii pe viitor. Oleaginoasele și semințele, consumate cu moderație, sunt esențiale pentru aportul de Omega-3, benefic pentru creier, conform nutriționistei. De asemenea, avocado este un aliment complex, bogat în vitamina E, care susține sănătatea creierului și a pielii.

„Nu există o rețetă magică”

„Ceea ce ne dorim toți este să fim sănătoși, să trăim mult și bine. Nu există o rețetă magică, este nevoie să conștientizăm că sănătatea se construiește zi de zi. Aceasta ar fi soluția, să ne preocupăm de starea noastră de bine și să fim convinși că investiția de astăzi se vede în starea de bine de mâine. Tot ce înseamnă oleaginoase și semințe ne oferă un aport foarte mare de grăsimi Omega-3, hrana suport pentru creier. Dar nu seara la televizor, să mâncăm un kilogram odată, pentru că atunci nu aduc niciun fel de beneficiu. Este important să introducem 10 bucăți în fiecare zi, de preferat dimineața, până la prânz.

Putem să le avem la gustare sau în iaurt, salate, dar nu în cantitate foarte mare, cantitatea face diferența. Avocado are foarte multă vitamina E, care de asemenea oferă un suport nutritiv creierului. Creierul este organul cel mai folosit și cel mai neglijat. Avocado ajută atât creierul, cât și pielea. Când apar dermatite sau diferite sensibilități la nivel de creier, avocado chiar face minuni. Poate fi integrat și în variante dulci și în salate. Jumătate de avocado este suficient pe zi. Este importantă textura”, a precizat Alina Epure, nutriționist.

Te-ar putea interesa și: Cina care ajută la prevenirea pierderii memoriei dacă este consumată zilnic, conform unui neurolog

„Este nevoie să conștientizăm importanța hidratării”

Proteinele sunt esențiale pentru sațietate și energie, iar ouăle reprezintă o sursă importantă. Alina Epure recomandă consumul a 2-3 porții de ouă pe săptămână, fie de găină, fie de prepeliță, pentru a asigura un aport proteic optim în alimentație. Varietatea de fructe și legume este crucială pentru sănătate. Nutriționista recomandă includerea fructelor și legumelor de culori diverse (roșii, galbene, verzi) în dieta zilnică. Acestea aduc beneficii variate, dar în special aportul de fibre, care ajută digestia și oferă sațietate. Somonul este apreciat pentru proteinele și grăsimile sănătoase pe care le conține. Alina Epure a evidențiat importanța hidratării zilnice, menționând că necesarul de apă variază în funcție de greutatea fiecărei persoane. Deși ciocolata poate fi o gustare binevenită, nutriționista recomandă moderația și evitarea consumului în a doua parte a zilei. 

„Oul aduce un raport foarte mare de proteine și ne ajută și atunci când facem mâncare, dar și pentru sațietate. Pot fi integrate 2-3 porții pe săptămână, iar o porție înseamnă 2 ouă de găină sau 8 ouă de prepeliță. Ce ne ajută foarte mult din tot ceea ce înseamnă fructe și legume este să avem varietate și cel puțin un semafor în farfurie în fiecare zi (fructe roșii, galbene, verzi). Dacă am lua fiecare aliment în parte, fiecare aduce un anumit beneficiu, dar per total, aportul semnificativ de la fructe și legume este reprezentat de fibre. Fibrele oferă sațietate și ajută și în digestie și în starea de bine. Ar fi recomandat să consumăm fructe în prima parte a zilei. Somonul este o sursă foarte bună de proteine, dar și de grăsimi sănătoase.

Este nevoie să conștientizăm importanța hidratării. Cantitatea de apă pe care ar trebui să o consumăm zilnic se calculează în funcție de greutate. O cantitate redusă de ciocolată este binevenită în fiecare zi, dar nu seara sau în a doua parte a zilei. Dimineața poate fi integrată la mic dejun sau la gustare. O pătrățică de ciocolată este suficientă. Este importantă cantitatea, altfel apar kilogramele în plus. Calitatea somnului poate să fie modificată dacă mâncăm ciocolată seara, înainte de culcare”, a explicat Alina Epure, nutriționist.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Loredana Tanase | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel