Când observăm o mică acumulare de ceară în urechi, cei mai mulți dintre noi punem mâna pe bețișoarele de bumbac, chiar dacă știm că nu ar trebui să o facem.
Curățarea urechilor cu bețișoarele de bumbac pare o idee bună și se și simte bine, dar specialiști avertizează că această procedură nu este tocmai sănătoasă.
Bețișoarele de bumbac pot fi extrem de dăunătoare pentru canalele noastre auditive. Un studiu, publicat în British Journal of General Practice, a constatat că această tehnică a dus la "complicații bine documentate, inclusiv traume, ceară de ureche, infecții și retenția bețișoarelor de bumbac".
Dar, în ciuda numeroaselor avertismente ale producătorilor, bețișoarele de bumbac sunt încă folosite pentru curățarea urechilor.
În timpul studiului, 144 (60%) femei și 95 (40%) bărbați adulți din Marea Britanie au fost chestionați cu privire la utilizarea bețișoarelor de bumbac. Un procent considerabil de 68% dintre respondenți au recunoscut că folosesc bețișoare de bumbac în urechi, 76% dintre aceștia folosindu-le cel puțin o dată pe săptămână, dacă nu chiar mai des.
În cele mai multe cazuri, ceara de urechi nici măcar nu este dăunătoare: este o secreție naturală care formează un strat protector în interiorul canalului auditiv. Doar atunci când cerumenul se acumulează suficient de mult pentru a crea un fel de "dop" ar trebui să începem să ne îngrijorăm, deoarece acest lucru ne poate afecta auzul și poate cauza un mediu neigienic. Scotocind cu un bețișor de vată sau cu un bețișor nu va face decât să împingă acel dop mai adânc, în cea mai mare parte, putând duce la o infecție a urechii.
Există câteva metode mai sigure de utilizat. Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a emis câteva îndrumări privind metodele sigure de curățare a urechilor și de îndepărtare a dopurilor de ceară din urechi. Picăturile pentru urechi, de obicei mici pipete de ulei de măsline obișnuit sau bicarbonat de sodiu, pot înmuia ceara dacă sunt aplicate de două-trei ori pe zi, timp de două-trei săptămâni.
Puteți îndepărta ceara din urechi cu o seringă. Nu intrați în panică, nu este vorba de un ac, ci de o seringă cu bulb care poate injecta apă caldă în canalul urechii pentru a ajuta la spălarea acumulărilor de ceară acum înmuiată. S-ar putea să fie mai puțin satisfăcător decât să îți scarpini urechea cu vată, dar cu siguranță este mai sigur și mai eficient.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News