Cum să îți gestionezi bugetul și să eviți datoriile: sfaturi de la experți

Data publicării:
Sursă foto: Pexels/cottonbro studio
Descriere foto: Sursă foto: Pexels/cottonbro studio

Adrian Măniuțiu, jurnalist și antreprenor, a dezvăluit câteva sfaturi financiare care ne pot ajută să ne gestionăm cât mai bine cheltuielile, fără a intra în impas.

Educația financiară te ajută să îți stabilești obiective financiare realiste și să creezi un plan pentru a le atinge. Fie că este vorba de cumpărarea unei case, economisirea pentru pensie sau investiții, planificarea este esențială pentru succesul pe termen lung. De asemenea, o bună educație financiară ne oferă abilitățile necesare pentru a lua decizii independente și informate, fără a depinde de soluții rapide care pot genera datorii.

Invitat în cadrul emisiunii „Super Neatza cu Răzvan și Dani”, Adrian Măniuțiu, jurnalist și antreprenor, a oferit câteva sfaturi pentru a ne planifica bugetul și a dezvăluit care sunt cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont pentru a nu ne confrunta cu datorii inutile sau împrumuturi care nu ne aduc beneficii.

1. Bugetul

Cel mai important aspect este bugetul. Trebuie să știm exact ce sumă avem, ca să știm cât putem cheltui. Există multe reguli prin care ne putem organiza bugetul. Împărțirea este relativă, ceea ce este esențial este să știm mereu exact ce sumă avem, ce urmează să primim și ce să cheltuim. Cel puțin 15-20% ar trebui să punem deoparte pentru un fond de urgență, economii sau investiții. Planificarea bugetului ne ajută să nu depășim foarte mult limitele pe care ni le permitem.

2. Datorii și împrumuturi

Trebuie să fim foarte atenți la datoriile pe care le facem. Pot exista datorii făcute inutil care ne vor destabiliza bugetul, dar și împrumuturi necesare cu care putem investi și face o investiție rațională. Toamna este o perioadă bună pentru investiții și vânzare. Este foarte important să nu cheltuim bani pe lucruri de care nu avem nevoie, doar pentru a impresiona pe cineva. Datoriile se acumulează pe lucruri inutile, pe care le regretăm ulterior.

3. Obiective

Toamna este un moment potrivit pentru a ne face planuri și a ne seta anumite obiective. Rezoluțiile pe care ni le facem cu toții la început de an, dacă sunt pregătite de acum, au șanse mult mai mari să fie realizate. Este nevoie de consecvență și disciplină. Putem să stabilim ce ne dorim de la locul de muncă, ce așteptări salariale avem sau în ce proiecte vrem să ne implicăm.

4. Economii și investiții

Din banii rămași, trebuie să stabilim cât putem economisi și cât putem investi. Dacă nu avem ce să investim, pentru că suma este destul de mică, este recomandat să economisim. Suma strânsă de-a lungul unei perioade mai lungi o putem investi.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Loredana Tanase | Categorie: Economie


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel