Cum să oprești un atac de panică cu carne congelată. Nu te-ai fi gândit la asta

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Victoria Shes
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Victoria Shes

Specialiștii au explicat cum te poate ajuta o bucată de carne congelată să scapi de atacul de panică. 

Terapeuții spun că există un motiv științific și, prin urmare, real pentru care trucul cu gheața pe piept funcționează pentru a te calma. "A pune gheață, mâncare congelată sau ceva rece poate ajuta la oprirea sau prevenirea atacurilor de panică. În termeni terapeutici, se numește "grounding" - angajarea unuia sau mai multor simțuri ca o formă de distragere a atenției", spune Lindsey Mannon, LCSW de la Malaty Therapy din Texas. Încetezi să te mai concentrezi asupra anxietății atunci când te poți concentra în schimb asupra frigului.

Un alt terapeut explică răspunsul sistemului nervos la frig: acesta, "restrânge vasele de sânge și activează nervul vag", spune Christina P. Kantzavelos, psihoterapeut LCSW din Joshua Tree, California. "Când nervul vag este activat, te scoate din răspunsul simpatic (luptă sau fugi) într-un răspuns parasimpatic (odihnă și digerare) și îți încetinește ritmul cardiac". Practic, te face capabil să faci față stresului în loc să continui să intri în spirală mai departe.

Alte metode de "terapie cu gheață", cum ar fi băile cu gheață sau dușurile reci, au fost virale și există, de fapt, dovezi clinice și anecdotice că acestea pot ajuta persoanele cu anxietate și atacuri de panică. Cu toate acestea, nu va funcționa pentru fiecare persoană sau  atac de panică. "Dacă îți șochezi prea mult corpul în timp ce acesta se află deja într-o stare vulnerabilă, poate dura mai mult timp pentru a scăpa de atacul de panică", spune Chris Tompkins, psiholog și autor. Alte exerciții de împământare ar putea fi mai eficiente.

Tratamentul de fond este mai important decât puterile de gheață

Rețineți că, "este important de știut că, deși [gheața] este un instrument, nu înlocuiește terapia pentru a aborda preocuparea de bază a motivului pentru care apar atacurile de panică în primul rând", spune Kantazavelos. În timp ce s-ar putea să te simți bine să îți pui gheață în piept într-un moment de stres (și dacă se simte, fă-o), este, de asemenea, important să investighezi de ce te întinzi spre congelator în primul rând.

Cu toate astea, luați în considerare posibilitatea de a vorbi cu un terapeut, cu un prieten bun sau cu o persoană dragă. A simți că ești atât de anxios încât trebuie să te răcorești nu este "normal", chiar și în aceste "vremuri fără precedent" care nu se mai termină, potrivit lifehacker.com

Iată câteva sfaturi utile pentru a gestiona mai bine atacurile de panică

Un atac de panică poate fi înspăimântător, dar poți lua măsuri. Potrivit Clinicii Cleveland, un atac de panică este un sentiment puternic și brusc de frică și anxietate care apare fără sa te aștepți. Semnele unui atac de panică pot include bătăi rapide ale inimii și transpirație excesivă.

 

Oricine poate avea un atac de panică, deși persoanele cu antecedente familiale de abuz de substanțe, probleme de sănătate mintală și anxietate sunt expuse unui risc mai mare. WebMD subliniază că unul din zece adulți experimentează cel puțin un atac de panică în fiecare an. 

 

Puteți face ceva fizic și mental pentru a preveni sau reduce atacurile de panică. „Medical News Today” a subliniat că primul lucru pe care îl puteți face este să vă amintiți că simptomele incomode și temerile nerezonabile vor trece.

 

Când o faci, concentrează-te pe respirație. Țineți-vă respirația în timp ce încetiniți și încercați tehnica dovedită de decompresie, care este să inspirați timp de patru secunde, să țineți timp de șapte secunde și apoi să expirați încet timp de opt secunde.

 

Dacă descoperiți că tehnicile de respirație pentru a calma panica sunt ineficiente, atunci puterea afirmației pozitive poate fi exact ceea ce aveți nevoie atunci când simțiți un atac de panică. Verywell Mind vă recomandă să repetați mantrele pozitive în tăcere, precum „Îmi pot controla anxietatea”, „Acesta va trece”, „Sunt o persoană valoroasă, cu multe calități bune” sau „Sunt mai bun decât atacul.” 

 

Dacă aveți atacuri frecvente, poate doriți să puneți un card în geantă sau o notă în telefon pentru a vedea mementourile vizuale și scrise de încurajare.


Dr. Carolyn Rodriguez, profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford, a declarat în NBC News că, în mod specific, că atacurile de panică nu pun viața în pericol. „Poate că poți adăuga la tine: „Ai supraviețuit unui atac de panică înainte. Îi vei supraviețui și acestuia”, a sugerat ea. Atacurile de panică pot fi înfricoșătoare. Din fericire, puteți recâștiga controlul folosind tehnicile de răspuns enumerate mai sus.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel