Cum să reduci consumul la factura de energie și gaz. Recomandările specialiștilor/ EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor FIN
EXCLUSIV
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor FIN

Olivian Savin, dr. ing., specialist în energie, a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola, câteva metode de a reduce consumul la factura de energie și gaz.

Consumul de energie electrică a devenit un punct de interes major, pe fondul creșterii excesive a prețurilor la energie. Facturile tot mai mari obligă consumatorii să caute soluții pentru a limita risipa de energie și pentru a reuși să facă economii în acest domeniu.

Metode de a reduce consumul la factura de energie și gaz

Olivian Savin, dr. ing., specialist in energie, Future Energy Leaders Romania, a dezvăluit câteva metode pentru a reduce consumul la factura de energie și gaz.

„Este adevărat, prețurile cresc mai repede decât salariile, iar procesul continuă. În momentul de față se cheltuie un procent important din venitul familiei pe energie electrică și căldură.
 

Putem spune că aparatele electronice și electrocasnicele sunt prezente în aproape toate casele românilor, aparatele cel mai frecvent întâlnite fiind frigiderele, televizoarele, mașinile de spălat rufe, aspiratoarele, aragazurile și fiarele de călcat. Dintre acestea, un sfert din din factură la energie electrică reprezintă aparatele electrocasnice precum computerele, sistemele stereo și televizoarele. Pentru a fi cât mai eficient energetic, recomandăm câteva metode pentru a avea un consum de energie electrică și gaze cât mai optim.

O prima metodă este eliminarea consumului de energie electrică în stand-by. Energia în modul stand-by este energia electrică consumată de aparatele şi echipamentele electrice când acestea sunt oprite de la comutatorul off sau când nu îşi îndeplinesc funcţiile pentru care au fost create.Media consumului de energie electrică anual în modul stand-by este de 170 kWh pe gospodărie care reprezintă aproximativ 135 lei la prețurilor actuale plafonate de 0.8 lei/kW pentru un consum până în 255 kWh/lună.

  Până la 20% din factură la energia electrică reprezintă consumul realizat de iluminarea cu becuri clasice. Prin folosirea LED-urilor în locul becurilor incandescente se reduce până la 80 % consumul de energie electrică, ceea ce poate însemna o economie de peste 100 lei anual. Că și recomandare, instalați în afară casei sau în zonele intens circulate un senzor de mișcare, ce aprinde lumina numai atunci când acesta detectează mișcare.”, a declarat Olivian Savin, dr. ing., specialist in energie, Future Energy Leaders Romania, în exclusivitate pentru Spectacola.       

Olivian Savin: „Nu deschideți ferestrele dacă este prea cald, în schimb, reduceți temperatura sistemului de încălzire!”

„Putem economisi până la 18% la factură de gaze naturale dacă reducem temperatura de la 24 grade la 21 de grade.  Reducerea temperaturii cu un grad celsius poate aduce o economie de 6%. Nu deschideți ferestrele dacă este prea cald, în schimb, reduceți temperatura sistemului de încălzire!  

  Înlocuirea electrocasnicelor vechi cu unele de clasa nouă mult mai eficiente energetic. Ele sunt cu 100-130% mai eficiente decât cele mai puțin eficiente energetic. 
     

Prin adoptarea acestor recomandări putem înjumătăți prețul la factură energetică sau chiar mai mult. Aceste serie de comportamente pe care putem să le îmbunătățim în fiecare zi pot reduce consumul de energie electrică și gaz și reprezintă pasul spre o eficientă energetică mai bună.”, a mai spus Olivian Savin. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Exclusiv


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel