Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre căpușe și a demontat un mare mit în ceea ce privește bolile pe care ni le pot da, după mușcătură.
"Nu e nicio primăvară fără mușcătura de căpușă. Subiectul despre căpușe este foarte vechi, cred că și pe vremea lui Ștefan cel Mare discutau, dar nu se povestea.
De fapt, mitul despre boala Lyme... că atunci când vorbești de mușcătura de căpușă spui că sigur faci o boală Lyme, o boală severă și pățești diverse.
Îi spunem mit pentru că de cele mai multe ori, mușcătura de căpușă nu ne face nimic. Sigur, nu spun că nu trebuie să ne protejăm, dar trebuie să știm că în momentul în care vorbim de o căpușă, sunt multe boli infecțioase:
- Babețioza
- Encefalită
- Febră hemoragică
Nu e vorba doar de boala Lyme! Și dintre cele care dau la un moment dat Borelioza, că e o bacterie micuță, care are formă de spirală și care dă boala Lyme, vorbim de o Borelia anume, Borelia-burgdorferi, numai ea poate să dea boala Lyme, de cele mai multe ori, în 95% dintre cazuri, chiar dacă facem infecția, sunt forme ușoare care trec de la sine.
Ceea ce am auzit noi în ultimul timp, faptul că pot fi forme severe, cu manifestări neurologice, cardiace și așa mai departe, sunt situațiile rare, adică 5 din 100 de oameni atunci când fac infecția. Nu înseamnă că nu trebuie să ne protejăm.
Dar, de ce spun că este un mit? Nu trebuie să exagerăm, trebuie să plecăm de la niște informații reale.
Nu trebuie să ne temem, dar trebuie să fim prudenți. Discutăm foarte des de riscul pe care-l avem să luăm căpușa de la animăluțe, dar eu m-aș gândi să le protejăm și pe ele. Pentru că pentru un cățeluș, o mușcătură de căpușă poate să înseamne mult, poate să facă Babețioză și să ajungă din păcate să moară.
Atenție, animăluțele trebuie să le protejăm în primul rând", a declarat medicul Adrian Marinescu, medic infecționist la Spitalul Matei Balș din București, în direct la Antena 1, în cadrul emisiunii "Neatza cu Răzvan și Dani".
Cum scoți corect căpușa. Dacă e scoasă în primele 24 de ore, nu vei avea nicio problemă
Trebuie să știm că o căpușă nu zboară și nu sare, dar o găsim peste tot pe unde este verdeață. Poate fi în parc, poate fi în grădina de lângă casă.
Citește continuarea pe DC MEDICAL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News