Cum slăbești după masa de Paști. Anca Alungulesei: „Aceste tipuri de alimente te pot spijini și în scăderea poftelor de dulciuri”

Data publicării:
Anca Alungulesei, specialist în nutriție și alimentație sănătoasă. foto Facebook
Descriere foto: Anca Alungulesei, specialist în nutriție și alimentație sănătoasă. foto Facebook

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, vine cu o serie de sfaturi pentru cei care vor să scape de kilogramele acumulate la masa de Paști.

„Recomandarea mea principală pentru toți cei care vor să revină la un stil de viață sănătos este să ofere o însemnătate acestei reveniri pentru a avea rezultatele dorite. Pe lângă asta, aș lista câteva sfaturi de bază care s-au dovedit a fi cele mai eficiente în timp:

 

Să vedem sărbătorile ca pe niște momente „punctuale” din viața noastră, nu ca pe niște momente hotărâtoare și decisive. Până la urmă este vorba despre exercitarea puterii personale de a alege. Când s-au încheiat sărbătorile, spui punct și o iei de la capăt. Îti reiei stilul de viață în care te aflai înainte.

Faptul că ai mâncat orice și oricât timp de câteva zile nu ar trebui să te trimită în scenariul negativ în care să-ti vină idei de tipul: „Gata, dacă tot am mâncat de toate de sărbători, acum mănânc și după” sau „Am stricat ceea începusem înainte de sărbători, deci nu mai are rost să mai continui”.

Relaxează-te și nu trimite mesaje auto-sabotoare către creier, de tipul: „Am stricat „dieta”, „Nu mai reușesc să o reiau” sau „M-am îngrășat și sigur nu mai am nicio șansă să slăbesc”. Creierul emoțional, adică sistemul limbic, este o comandă centrală pentru greutate și excese comune. El include centrele de frică, recompensă și înfometare. Când acest creier este stresat, toți cei trei centri promovează supraalimentarea și creșterea în greutate. Deci, daca te îngrijorezi și te stresezi, vei obține exact rezultatul contrar. Stresul crește valoarea recompensei alimentelor, crește foamea de carbohidrați și scade rata metabolică. În loc să te gândesti la ceea ce „ai greșit” în perioada sărbătorilor, reformulează-ți „greșelile” si tranformă-le în oportunități de învățare În loc să ai regret față de trecut, gândește-te că ai ales să mănânci și că te-ai simțit bine. Iar acum, după ce au trecut sărbătorile, alegerea ta va fi cu totul alta.

Pune în aplicare măsuri preventive ca să te comporți într-un mod nou, slăbind astfel circuitele neuronale:  fă curat în frigider, în cămară, în dulapul cu dulciuri. Gândește-te că și corpul tău, după o perioadă aglomerată, are nevoie de odihnă. Înlocuiește tentațiile din frigider cu alimente sănătoase, care te pot sprijini în reluarea procesului de reintrare în flux cu ușurință: alege pește, legume, verdețuri și grăsimi sănătoase și scade cantitatea de carbohidrați (pâine, paste, orez, cartofi și dulciuri).

Introdu zilnic alimente probiotice care ajută la hrănirea bacteriilor ce formează microbiomul intestinal (varza murată, kimchi, iaurt, chefir, kombucha ceai). Aceste tipuri de alimente te pot spijini și în scăderea poftelor de dulciuri. Integrează postul intermitent în practica alimentară zilnică. Concentrează-ți toate mesele într-o fereastră alimentară de 8 ore pe zi, iar restul de ore poți bea doar lichide (apă, ceai, cafea, supe clare). Făcând lucrurile în acest fel, îi oferi timp organismului să vindece și să repare în loc să digere non-stop. Mai mult decât atât, acest intrument te poate ajuta în scăderea poftelor de carbohidrați”, a transmis Anca Alungulesei pe site-ul său. Psiho-Dieta. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel