Cum știi că ai mâncat DDT. Ciuhodaru arată primele semne: „De cancer și de intoxicația din apă și mâncare nu te poți feri”

Data publicării:
Sursă foto: Freepik/oksix
Descriere foto: Sursă foto: Freepik/oksix

Otrava din farfurie, o campanie DC Medical: Cancer la farfurie. Asta consumăm zilnic fără ca măcar să știm. Ce este, de fapt, DDT-ul, substanța care a fost interzisă de mai bine de 30 de ani. 

Zilnic consumăm substanțe cancerigene fără ca măcar să știm. DDT este un pesticid organoclorurat care a fost utilizat pe scară largă în agricultură în perioada anilor 1940 până în anii 1970. Este cunoscut pentru proprietățile sale insecticide puternice și pentru eficacitatea sa în controlul unor insecte transmițătoare de boli, cum ar fi țânțarii care răspândesc malaria și febra dengue.

Interzis de zeci de ani

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar Urgență, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt riscurile acestei substanțe care a fost interzisă de mai bine de 30 de ani. 

„Din 1985 e interzisă în România, e pesticid. Nu are ce să caute pe plantele și legumele din România. Pesticidele sunt potențial toxice. E folosit pentru a combate insectele. Prin anii '70 în țările industrializate a fost interzis, iar apoi a fost interzis și în România”.  

Cum ne afectează

„Depinde cum intră în organism. Dacă e pe cale inhalatorie, cea mai periculoasă, dar poate fi expunere orală, dar și la nivelul pielii. Poate să fie o formă severă care poate provoca grețuri, vărsături, dureri abdominale, spasme musculare, transpirație abudentă, convulsii, până la stop cardiac. 

Nici expunerea cronică nu e grozavă, adică doze mici repetate, adică provoacă durere de cap, grețuri, vărsături, amețeli, pierderea poftei de mâncare, transpirație excesivă, imunotoxicitate. Este chiar și perturbator de sistem endocrin, fiind slab estrogen. Perturbă activitate tiroidei, a hipofizei, poate da tulburări de reproducere.

Poate da tulburări renale și neurotoxice. Poate provoca cancer de sân și nu numai. În ceea ce privește efectele neurologice la dozele mici sunt legate de un nou sindrom neurotoxic debilitant, adică sindromul X", a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar Medicină de Urgență, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 


Citește mai departe pe dcmedical.ro.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel