Cum știm dacă suntem alergic la nuci? Cauze, primele simptome și tratament

Data publicării:
Sursă foto: Pexels/Marta Branco
Descriere foto: Sursă foto: Pexels/Marta Branco

Nucile sunt un grup de proteine ​​capabile să declanșeze o reacție de hipersensibilitate imunologică în organism. De ce și cui i se întâmplă asta?

Nucile, migdalele, fisticul, arahidele, caju sau alunele, deși fac parte din categoria „nuci”, provin de fapt din specii de plante foarte diferite, cu niveluri diferite de toleranță. Nucile au, însă, o caracteristică comună, și anume că acestea conțin anumite proteine ​​care pot provoca alergii la persoanele sensibile și din cauza cărora din ce în ce mai multe cazuri sunt raportate în consultațiile medicale. Potrivit Asociației Spaniole a Persoanelor cu Alergie la Alimente și Latex (AEPNAA), alergia la aceste fructe uscate afectează aproximativ 1% din populație.

Un studiu prezentat la un congres al Societății Spaniole de Imunologie Clinică, Alergologie și Astm Pediatric (SEICAP) arată că nucile sunt fructele uscate care provoacă cele mai multe alergii în rândul copiilor din Spania. De asemenea, acest raport subliniază faptul că există, în mod frecvent, reacții încrucișate cu alte nuci. Cu alte cuvinte, dacă, de exemplu, sunteți alergic la nuci, există mari șanse să fiți alergic și la migdale sau alte tipuri de nuci.

Alergia la nuci este considerată un tip de răspuns imun specific sub forma unei alergii alimentare. De cele mai multe ori, o dată dezvoltată, intoleranța la acest produs persistă pentru tot restul vieții. De fapt, aproximativ 30% dintre persoanele alergice la un tip de nucă sunt alergice și la alte tipuri, iar această incidență crește odată cu vârsta.

Cauzele alergiei la nuci

Atunci când organismul detectează un alergen (cum ar fi proteinele conținute în nuci), sistemul imunitar declanșează un răspuns imediat, eliberând substanțe chimice precum histaminele, care provoacă simptomele alergiei. Aceste simptome apar de fiecare dată când organismul intră în contact cu alergenul și sunt foarte frecvente în copilărie.

În cazul alergiei la nuci, sistemul imunitar reacționează exagerat după ingerarea produsului, percepând proteinele conținute de acestea ca fiind dăunătoare. Reacția de apărare a corpului este declanșarea unei alergii. Acest fenomen apare la persoanele cu o sensibilitate deosebită la alergenul specific.

Simptome care indică alergia la nuci

Printre cele mai frecvente simptome se numără:

Apariția urticariei pe piele;

Erupții cutanate și mâncărimi la nivelul gurii, gâtului, ochilor și pielii;

Crampe abdominale, diaree, greață;

Dificultăți de înghițire și umflarea pleoapelor, buzelor sau limbii.

În cazurile severe, reacțiile alergice pot evolua către anafilaxie, o reacție care poate pune viața în pericol. Anafilaxia se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, blocaj al căilor respiratorii și alte simptome grave, care necesită intervenție medicală de urgență.

Diagnosticul și tratamentul alergiei la nuci

Dacă suspectați că sunteți alergic, medicul va stabili diagnosticul printr-o analiză de sânge sau un test cutanat. În cadrul testului cutanat, o cantitate mică de alergen este introdusă în piele pentru a observa reacția.

Tratamentul presupune în primul rând evitarea completă a nucilor, precum și a contaminării încrucișate. În cazurile grave, medicii pot prescrie epinefrină (adrenalină) pentru situații de urgență. De asemenea, unii pacienți pot beneficia de imunoterapie orală, un tratament care reduce sensibilitatea la alergeni, dar care trebuie efectuat sub supravegherea unui alergolog, relatează 20minutos.es.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Loredana Tănase | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel