Cum trebuie gătită, de fapt, varza. Greșelile pe care trebuie să le eviți: „Își pierde din textură și din culoare”

Data actualizării: | Data publicării:

Chef Joseph Hadad a dezvăluit cele mai ascunse trucuri pe care trebuie să le știi, când vine vorba de gătirea acestei legume de sezon atât de îndrăgite. 

Vraza este, fără doar și poate, „vedeta” sezonului rece, fiind integrată de toate gospodinele în diferite rețete, dar fiind, totodată, și piesa de rezistență, când vine vorba de pregătirea cămării de iarnă. O savurăm murată, proaspătă în salată sau cu sarmale, iar indiferent de variantă, aceasta are un gust extraordinar. Cu toate acestea, chef Joseph Hadad spune că nu trebuie să ne limităm la opțiunile sale clasice de gătire, întrucât variantele sunt nelimitate. 

„Este plin sezon de varză, cu munți de căpățâni prin piețe și târguri și știți că îmi place să folosesc legumele și fructele când le este vremea, așa că astăzi povestim despre varză și cum o putem folosi la capacitatea ei maximă, dincolo de sarmale, varză murată și varză călită.

Varza albă poate fi folosită și crudă, dar și gătită, iar la gătire, tehnicile sunt de toate felurile. Recomandarea mea, însă, este să nu o gătiți prea mult timp pentru că își pierde și din textură și din culoare și ajunge să umple bucătăria cu un miros sulfuros neplăcut. Dacă aveți de ales, nu fierbeți varza, ci gătiți-o la aburi, în stir-fry-uri, sotată sau la cuptor, iar dacă este nevoie să o adăugați în rețete ce necesită timp mai îndelungat de gătire, precum supele sau tocanele, atunci adăugați-o mai spre sfârșitul procesului de gătire.”, scris chef Joseph Hadad pe blogul său personal. 

Te-ar putea interesa și: Tipul de pește pe care nu trebuie să-l prăjești niciodată. Chef Joseph Hadad: „Se usucă imediat”. Variantele pe care să le alegi, în schimb

Cum gătești corect varza roșie

Când vine însă vorba de varză, există două opțiuni din care poți alege frecvent. Prima este cea albă, dar și cea mai comună și des întâlnită în toate bucătăriile. Cea de-a doua, varza roșie, aduce un gust ușor diferit în farfurie, dar vine la pachet și cu câteva principi diferite, când vine vorba de modul de gătire, dezvălui chef Joseph Hadad. Mai mult, acesta dezvăluie un truc excelent prin intermediul căruia poți păstra culoarea perfectă a acestei legume, chiar și după ce a fost gătită un timp îndelungat.

„Dar să nu uităm de varza crudă care poate fi folosită și în alte contexte decât cel al clasicei salate cu ulei și oțet sau maioneză ca în cazul coleslaw. Acompaniați-o cu alte legume pentru o salată mai variată sau cu noodles gătiți în stil asiatic, la care adăugați varză crudă tocată fin pentru textură și gust. Însă așa cum folosiți frunzele fierte sau murate pentru sarmale, puteți folosi și frunzele crude pentru wrap-uri surprinzătoare, umplute cu ingrediente gustoase.

Pe de altă parte mai este și varza roșie, care se comportă un pic diferit de cea albă la gătire, și gustul este și el diferit. Acesta este mai dulceag și pământiu, iar timpul de gătire pentru a obține o varză fragedă este mai lung. De fapt, pentru varza roșie chiar se recomandă o gătire îndelungată la foc mic. Pentru a păstra, însă, culoarea în timpul gătirii, adăugați un element acid la mâncare, cum ar fi puțin oțet sau zeamă de lămâie, care nu va avea grijă doar de culoare, ci va da și o complexitate gustului.”, a continuat acesta.

Citește și: Gabriela Cristea, rețetă inedită de sarmele: „Acesta este secretul.” Trucul prin care previne arsurile digestive

Condimentele pe care le poți adăuga peste varză

Chiar dacă atunci când prepari varza, în diferitele sale forme, ai tendința de a adăuga peste ea doar sare și piper, chef Joseph Hadad spune că lista condimentelor care se potrivesc perfect cu această legumă este mult mai amplă. Unele combinații pot părea de-a dreptul „ciudate”, însă acesta promite cele mai bune rezultate finale. 

„Rămânând în registrul de gust, varza are un gust destul de liniștit, care merge combinat cu succes cu diverse condimente. Varianta clasică este cea de sare și piper, cu care nu trebuie să fiți zgârciți. Dar dincolo de acestea, se potrivește și cu ierburi aromatice, semințe de coriandru, chimen, usturoi sau chiar susan. Și de ce nu coajă rasă de citrice sau sos de soia?

Iar dacă rămâneți cu niște varză gătită de care nu mai aveți chef să o mâncați în aceeași formă, încercați să o amestecați cu piure de cartofi și un pic de condimente, și să faceți niște chiftele. Sau amestecați-o într-un stir-fry, cu orez prăjit ori tăieței fierți.”, mai scrie el.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel