Dani Oțil a oferit câteva sfaturi pentru studenții care vor să aibă o carieră în televiziune, în cadrul podcastului moderat de Micutzu.
Dani Oțil, cunoscutul prezentator TV, împărtășește câteva sfaturi esențiale pentru cei care aspiră să își construiască o carieră în televiziune. Într-un podcast moderat de Micutzu (Cosmin Nedelcu), Dani Oțil dezvăluie că, deși mediul televizual s-a schimbat semnificativ de la începuturile sale, unele principii fundamentale rămân neschimbate.
Te-ar putea interesa și: Care sunt idolii din viața lui Carmen Tănase: „N-am cum să aleg una dintre ele. A fost o lecție pe care n-am să o uit niciodată”
Dani Oțil subliniază importanța curiozității în acest domeniu. De la aspectele tehnice ale producției până la pregătirea pentru interviuri, un prezentator de succes trebuie să fie înzestrat cu un set de întrebări bine pregătite și să fie capabil să le utilizeze în mod coerent.
Însă, mai presus de toate, este esențial să fii cu adevărat interesat de subiectul discuției și să fii atent la interlocutorul tău, fără să te bazezi prea mult pe notițe. Dani Oțil adaugă că această curiozitate poate fi cultivată chiar și acasă, prin filmarea de segmente sau interviuri și analizarea lor ulterioară.
„Din instrumentele pe care trebuie să le ai în 2024:
Să fii foarte curios. De la partea tehnică. A avea o fișă cu întrebări sau cu informații despre invitat și a ști să o folosești coerent. Nu te învață nimeni, neapărat, la o școală și nu există într-o carte.
Cât timp interlocutorul meu vorbește, a dreptul să mă uit în foaie, să mă gândesc la ce urmează să întreb și când a început să respire și mi-a lăsat spațiu, nu mă mai uit în foaie și vorbesc cu interlocutorul.
Dacă eu sunt netehnic și nu m-a interesat, „pentru că eu oricum sunt bun” și abia când interlocutorul tace cobor privirea și încep să pun întrebarea ca la grădiniță. E o chestie simplă, de tehnică. Cred că o puteți acoperi de la vârsta asta foarte ușor, din curiozitate.
Diferența dintre voi și noi este că noi aveam zero internet, iar voi aveți acum internetul acasă.
Un băiat care își dorește să fie brutar nu poate să se antreneze zi de zi acasă. Dacă vrei să fii chirurg, e foarte greu să-i spui iubitei tale ,,Astăzi vedem ce e în genunchiul tău”. Meseria asta (n.r. jurnalism de televiziune) chiar poate fi antrenată acasă, filmându-te singur, făcând lucruri. Sigur că nu este presiunea unei televiziuni, dar măcar trăiești de partea asta”, a spus Dani Oțil, în cadrul podcastlui moderat de Micutzu.
Dani Oțil subliniază că, spre deosebire de generațiile anterioare, tinerii de azi pot avea dificultăți în dezvoltarea acestei abilități, din cauza lipsei oportunităților de a vorbi în public în școală sau în alte medii. El atrage atenția că acest „tupeu", necesar pentru a face față presiunii, poate fi învățat și cultivat într-un mediu confortabil.
„Să poți să te concentrezi în condiții de stres, iar voi aveți sigur problema asta mulți.
Vi se acordă șansa să nu vorbiți în fața altor oameni la școală.
La noi nu exista șansa să treci de liceu, dacă nu ieșeai de câteva ori pe an la tablă. Și noi ne știam între noi. Învățarea acestui „tupeu” se face într-un mediu confortabil: grupa de la facultate, clasa de la liceu, unde și dacă greșești, ce o să facă? O să râdă acei 26, or ești cu ei 4 ani.
Dar dacă faci asta într-un mediu neconfortabil, direct pe os cenă la televiziune, nu se mai cheamă antrenament”, a spus Dani Oțil, în cadrul podcastlui moderat de Micutzu.
Dani Oțil subliniază importanța respectului față de limba română. Chiar dacă unele expresii moderne sunt populare în anumite medii, limba română clasică rămâne preferată în televiziune. Dani Oțil încurajează tinerii să își îmbunătățească vocabularul prin lectură și studiu.
Te-ar putea interesa și: Denise Rifai, despre modelele ei din jurnalismul românesc: „Sunt două femei în plină putere, repere și astăzi. Sunt extraordinare”
„Oricât de mișto se vorbește acum cu „gen”, cu „emoticoane”, să știți că limba română, aia normală, clasică, este în continuare în mainstream. Este limbajul preferat. Și mie îmi place să mai folosesc cuvinte de astea „pe nou”, dar îmi dau seama că ele nu ajung peste tot. Limba română vine din cărți, din ce mai citim. Sunt lucruri pe care le avem la îndemână cu toții”, a spus Dani Oțil, în cadrul podcastlui moderat de Micutzu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News