Anca Alungulesei prezintă secretele unei sănătăți de fier. O putem căpăta chiar și în timpul mesei, atunci când mâncăm.
Anca ne reamintește că mâncarea reprezintă o sursă de energie și că informația despre mâncare trebuie să ajungă la două destinații distincte: în stomac și în creier.
„Procesul complex de digestie transformă mâncarea în energie pentru organism. Este de remarcat că digestia este responsabilă pentru cea mai mare parte a consumului de energie al corpului, aproximativ 60-70%. Această energie este direcționată către activitatea organelor implicate în procesul de digestie și asigurarea funcționării acestora.
Digestia alimentelor are loc în trei etape distincte: în gură, în stomac, în intestine.
Deși mâncarea este în stomac, acest lucru nu înseamnă că este complet digerată. Digerarea are loc în intestinele subțiri. În timp ce mâncarea se află în stomac și nu în intestine, nu este digerată, nu este absorbită și nu hrănește organismul.
Putem exercita control asupra procesului de digestie în gură, ceea ce poate reduce semnificativ timpul și efortul necesare pentru digestie. Prin mestecarea încetă, oferim stomacului timp suficient să transmită semnalul către creier, după aproximativ 20 de minute, că suntem sătui.
Este recomandat să mestecăm alimentele până când se transformă într-o pastă omogenă, adică să le fragmentăm și să le amestecăm cu saliva. Saliva conține enzime digestive care contribuie la pre-digestia alimentelor, facilitează munca stomacului și favorizează absorbția optimă a nutrienților. Mestecarea adecvată este deosebit de importantă pentru glucidele complexe, cum ar fi amidonul, deoarece procesul de mestecare și amestecare cu amilaza din saliva contribuie la o digestie corectă.
Mâncarea prost mestecată din stomac poate duce la fermentație și producerea de toxine, afectând sistemul digestiv, chiar și atunci când consumăm alimente sănătoase, dar nu le mestecăm suficient.
Pentru a reeduca obiceiurile de mestecare, recomandăm:
Să luăm înghițituri mici și să mestecăm îndelung! Într-un prim moment, putem număra de câte ori mestecăm, încercând să ajungem la 32 de mestecări, adică câte una pentru fiecare dinte pe care îl avem.
Să nu ne grăbim la masă și să ne concentrăm asupra mâncării, ceea ce poate îmbunătăți percepția gustului și absorbția nutrienților.
Să fim atenți la mâncare și să savurăm gustul alimentelor.
Să mestecăm alimentele până când acestea devin o pastă omogenă, iar apa să fie înghițită în înghițituri mici și chiar să o mestecăm puțin.”, a spus Anca Alungulesei, potrivit PRO TV
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News