Tu știi de câte ori pe săptămână este indicat să mănânci pește? Medicul nutriționist Mihaela Bilic a spus care este porția corectă pentru un organism sănătos.
Indiferent dacă îți propui să slăbești sau să adopți un stil de viață sănătos, peștele reprezintă un aliment esențial în acest proces, datorită conținutului său bogat în acizi grași Omega 3. Cu toate acestea, mulți români nu știu cât de des ar trebui consumat. Mihaela Bilic a spus că acest aliment ar trebui să facă parte din meniul nostru de cel puțin două ori pe săptămână. Această cantitate reduce cu 36% riscul de deces prin boli cardiovasculare și cu 17% riscul de deces în general, potrivit medicului nutriționist.
„De Florii și de Paște trebuie să includeți peștele în meniu. Indiferent dacă este proaspăt sau congelat, afumat sau în conservă, sălbatic sau de acvacultură, autohton sau din alte mări și oceane, important este să fie pește.
Este mult mai important pentru sănătatea și echilibrul nostru nutrițional să mâncăm pește de măcar două ori pe săptămână, decât să așteptăm și să căutăm bucata de pește ideală. Consumul de pește de două ori pe săptămână reduce cu 36% riscul de deces prin boli cardiovasculare și cu 17% riscul de deces în general”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de pe Pro TV.
Te-ar putea interesa și: Sandviș cald cu ton, gata în 5 minute. Încearcă rețeta virală de pe TikTok / video
Mihaela Bilic a precizat că excluderea peștelui din alimentație poate avea repercusiuni mai grave decât consumul de pește contaminat cu mercur.
„A nu mânca pește este mai grav și mai dăunător pentru sănătate, decât a mânca pește contaminat cu mercur. Cantitatea de mercur ce poate fi prezentă în peștele gras de tip somon sau păstrăv este foarte mică și devine neglijabilă în cazul peștilor mici tip sardină sau hamsie.
Sardina este un pește mic care nu este crescut intensiv și nu are risc de contaminare cu metale grele, se hrănește cu fitoplancton și concentrează în grăsimea ei cea mai mare cantitate de Omega 3. În conserva de sardine peștele este bine fiert, deci se poate mânca cu tot cu oase - o sursă de calciu cu bioeficiență crescută.
Dacă alegeți varianta în sos tomat, fierul din carnea de pește se va absorbi mai mult și mai ușor. Conserva de sardine se transformă în cea mai accesibilă și eficientă formă de Omega 3”, a precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Te-ar putea interesa și: Pește și fructe de mare. Dr. Radu Țincu a explicat ce ar trebui să alegi - care sunt mai sănătoase, de fapt / video
De asemenea, Mihaela Bilic a evidențiat beneficiile multiple ale consumului de pește, care includ protecția împotriva îmbătrânirii pielii și a ochilor, a bolilor neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer, precum și reducerea riscului de depresie și demență senilă.
„Peștele este principala sursă de grăsimi omega 3, esențiale pentru sănătatea cardiovasculară, cu rol crucial în funcționarea creierului și retinei. Persoanele care consumă pește în mod regulat sunt protejate de îmbătrânirea pielii și a ochilor, de Parkinson și Alzheimer și fac mai rar depresie. Riscul de demență senilă scade cu 30%, iar bolile inflamatorii de tip artroză sunt mult reduse. Peștele este bogat de seleniu, zinc și vitamina B12, nutrienți care încetinesc îmbătrânirea celulară și luptă împotriva stresului oxidativ.
Sardina și heringul sunt cei mai bogați în vitamina B12. Toate speciile marine conțin iod, un element necesar pentru sinteza hormonilor tiroidieni. Grăsimea de pește conține vitamina D esențială pentru rezistența scheletului și a sistemul imunitar. Indiferent că este de apă sărată sau apă dulce, peștele este o sursă de proteine complete.
Spre deosebire de proteinele din carne, cele din pește sunt mai ușor de digerat, conțin mai puțin colagen și elastină. Ideal ar fi să mâncăm pește de minim două ori pe săptămână și măcar o dată să fie pește gras. Variați speciile și modul de gătit: prăjit, pe grătar, la cuptor, la abur, sub formă de ciorbă, saramură sau sushi, important este să includem pește în meniu cât mai des”, a mai spus medicul nutriționsit Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de pe Pro TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News