De ce ne este mereu foame. Doctor Mihail a dezvăluit care sunt motivele

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Pexels/Muffin Creatives
Descriere foto: Sursă foto: Pexels/Muffin Creatives

Doctor Mihail a explicat, într-un videoclip postat pe canalul său de YouTube, care sunt principalele motive pentru care putem simți o senzație continuă de foame. 

1. Deficit de proteine în alimentație

Dacă nu consumi suficiente proteine, corpul tău o să îți dea o senzație de foame. La fiecare masă avem nevoie de aproximativ 20-30 de grame de proteine. Dacă mănânci dimineața un bol de lapte cu cereale, laptele are proteine, dar foarte puține. În schimb, cerealele au foarte mulți carbohidrați, dar nu și proteine. Proteinele se digeră și se transformă în aminoacizi care ajung în sânge și ajung la nivel de hipotalamus. În hipotalamus, ni se reglează senzația de foame. Este vorba de niște hormoni care găsesc un balans, un echilibru potrivit atunci când tu îi dai ceea ce îi trebuie corpului tău.

2. Consum mare de zaharuri rafinate

Zaharurile rafinate sunt o energie pură care trebuie însă utilizată. Dacă tu nu folosești acea energie, zaharurile acelea sunt atât de periculoase pentru corp încât corpul va dori să scape imediat de ele. Toate aceste zaharuri se transformă în grăsime care se depozitează. Îți crește și scade glicemia, faci hipoglicemie care duce la senzația de foame. Cel mai bun lucru pe care îl poți face ca să scazi în greutate este să scoți din alimentația ta mâncarea sub formă lichidă. Este vorba despre băuturile carbogazoase, shake-uri, sucuri.

3. Insuficiența de grăsimi sănătoase

Grăsimile se digeră greu și o să întârzie absorbția nutrienților. Stomacul tău rămâne plin mai mult timp. Grăsimile sunt ca un combustibil de lungă durată, atunci când le mâncăm sănătos. 

4. Somn de proastă calitate

Senzația de somn activează creierul într-un mod care nu este natural. Se activează, practic, niște circuite de urgență ca tu să fii activ, treaz chiar dacă tu trebuie să dormi. Unul dintre centrele care se activează este centrul foamei. Lipsa de somn schimbă concentrația de hormoni și vei avea o foame hormonală, îți va fi foame și a doua, a treia zi, până când îți reglezi somnul.

5. Lipsa hidratării

Centrul care se ocupă de foame se află în hipotalamus în anumiți nuclei. Centrul care se ocupă de sete se află în alți nuclei, dar tot în hipotalamus. Atunci când ești deshidratat, centrul acesta de sete din hipotalamus începe să fie activ, să semnalizeze. Doar că această semnalizare influențează și centrul tău de foame. 

6. Nu te concentrezi la mâncare

Atunci când te concentrezi la mâncare, la cum este gătită, la ce condimente conține, cum se aude când o mesteci, îi transmiți creierului tău că te hrănești, că îl hrănești, iar asta o să calmeze creierul.  Faptul că te concentrezi o să te sature mai mult și o să întârzie apariția senzației de foame. Un alt lucru care ține de faptul că nu ești atent la mâncare este viteza cu care mănânci și numărul de mușcături. 

7. Prea puține fibre

Fibrele dau sațietate. Nu poți digera fibrele și nu se absorb, dar sunt mâncare pentru microbiomul tău. Nu fibrele puse artificial în mâncărurile procesate, ci fibrele pe care le găsim în fructe și legume. Microbiomul ne apără de alte bacterii rele, patogene. 

8. Stresul

Stresul duce la prea mult cortizol în sânge. Preamult stres duce la prea multă secreție de cortizol, iar acest cortizol îngrașă. Cortizolul acționează asupra centrului foamei din  hipotalamus și reduce senzația de sațietate, drept urmare, ai pofte mai mari. 

9. Prea multă muncă fizică

Dacă muncești foarte mult, consumi multe calorii, iar aceste calorii trebuie restituite, luate din alimente. Munca fizică o să ducă la senzație de foame, a explicat Doctor Mihail, într-un videoclip postat pe pagina sa de YouTube.

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Loredana Tanase | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel