Doctor Mihail a explicat ce este obezitatea și care sunt cauzele ce duc la această afecțiune.
Obezitatea este o afecțiune medicală caracterizată de o acumulare excesivă de grăsime corporală, care poate afecta negativ sănătatea.
Într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok, Doctor Mihail a explicat care sunt principalii patru factori care duc la obezitate. În primul rând, sedentarismul este una dintre cauzele pentru care luăm în greutate deoarece consumăm aproximativ 20-30% din energia zilnică prin mișcare fizică. Dacă suntem sedentari, dar mâncăm aceeași cantitate de mâncare, vom acumula kilograme în plus. Un alt factor este obezitatea infantilă. Din păcate, un procent uriaș de copii care suferă de obezitate în copilărie vor deveni adulți cu probleme de greutate. O a treia cauză este reprezentată de comportamentul nutrițional. Este foarte important ce mâncăm, și este recomandat să ne ferim de alimente cu un conținut de grăsimi, de alimente procesate și prăjeli. Iar ultimul factor este obezitatea genetică, cea care se transmite în familie. Studiile actuale au arătat că un procent de 20-25% dintre cazurile de obezitate țin de genetică.
Te-ar putea interesa și: ”Medicamentul” care l-a ajutat să scape de cancer. Mihai Dedu: Nu am ascuns. Datorită lui am luptat atât de tare
„Ce este, de fapt, obezitatea și de ce luăm în greutate? Din punct de vedere fiziologic, sunt descrise patru mari cauze de obezitate. Prima cauză, într-adevăr, ține de sedentarism. Pentru că undeva la 20-30% din energia pe care noi o consumăm într-o zi, o consumăm prin activitate fizică. Dacă tu mănânci aceeași cantitate de energie și nu faci activitate fizică, stai toată ziua pe loc, acea energie se va depozita sub formă de trigliceride, acele celule adipoase vor crește în volum, după care se vor crea noi celule adipoase care sunt greu de distrus. Prin procesul de slăbire, noi putem să scădem volumul tuturor acestor celule. Un alt factor important este obezitatea infantilă. Pentru că 80% dintre copiii care suferă de obezitate vor deveni adulți cu obezitate.
Un al treilea factor important este comportamentul nutrițional: ceea ce mănânci, mâncarea procesată, mâncarea prăjită, foarte grasă, cantitatea acestei mâncări. Mâncatul nu înseamnă doar simpla ta dorință de a mânca ceva bun. Mâncatul compulsiv, în exces, are foarte multe cauze diverse. Poate să fie psihogen, din cauza stresului tău constant, poți să mănânci în fiecare zi mai mult. Al patrulea factor este obezitatea care se transmite în familie, genetic. Dovezile actuale sugerează că de la 20 până la 25% dintre cazurile de obezitate țin de genetică”, a explicat Doctor Mihail, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News