De ce ne plac anumite alimente, iar altele nu. Dezvăluirea făcută de Mihaela Bilic

Data publicării:
Mihaela Bilic, captură video PRO TV
Descriere foto: Mihaela Bilic, captură video PRO TV

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit de ce ne plac atât de mult anumite alimente, iar altele nu.

Te-ai întrebat vreodată de ce îți plac anumite alimente atât de mult, iar altele nu? Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit motivele pentru care preferințele noastre alimentare variază atât de mult de la o persoană la alta. Potrivit acesteia, percepția gustului are loc în creier, nu doar în gură și este influențată de o combinație între stimulii primiți de la receptorii de gust și miros.

„Gustul e în cap, nu în gură! Mâncarea nu înseamnă doar combustibil pentru organism, este și plăcere pentru simțuri. Percepția gustului are loc în creier și este o combinație între stimulii primiți de la receptorii de gust și miros. Simțul gustativ apare încă din stadiul de embrion, însă numărul și diversitatea receptorilor variază de la o persoană la alta. Cu alte cuvinte suntem cu toții diferiți când e vorba de gusturi. Lucrurile sunt mai complicate de atât, orice experiență gustativă are 2 componente:

- una anatomică, care înseamnă percepția celor 4 gusturi de bază-acru, amar, dulce, sărat

- una emoțională, care corespunde cuvintelor îmi place/nu-mi place; alimentul este asociat mental cu o anumită trăire sau experiență avută în timpul degustării”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Te-ar putea interesa și: Efectele consumului de cafea asupra creierului. Costin Dămășaru: „Acesta este efectul advers”

„Nu contează gustul real al unui produs, contează ce proiecție facem noi asupra lui”

Mihaela Bilic susține că nu contează gustul real al unui produs, ci proiecția personală pe care o facem asupra acestuia. Cu excepția zahărului, nu suntem programați genetic să iubim un anumit aliment. Potrivit medicului nutriționist, toate preferințele alimentare pe care le dezvoltăm sunt rezultatul experiențelor gustative avute de-a lungul timpului.

„Altfel spus, nu contează gustul real al unui produs, contează ce proiecție facem noi asupra lui. În afară de zahăr, nu suntem programați genetic să iubim un aliment. Toate preferințele alimentare pe care le dezvoltăm sunt rezultatul experiențelor gustative avute de-a lungul timpului.  Aspectul emoțional este important mai ales la diversificarea alimentației pentru copii. Dacă îi obligați să mănânce sau nu gătiți pe placul lor un anumit aliment, riscați ca ei să dezvolte aversiune pentru multe feluri de mâncare. Participarea copiilor la activitățile din bucătărie este esențială pentru împrietenirea lor cu alimentele.

Atmosfera din jurul mesei și felul în care ceilalți membri ai familiei apreciază un anumit produs îl va face pe copil să-l consume chiar dacă gustul este unul greu de acceptat. Cel mai bun exemplu este gustul amar-există copii care consumă cu plăcere salată de andive pentru simplu fapt că toată familia face asta. În concluzie gustul se formează în cap, nu în gură și nu ține de aliment, ci de persoană! Indiferent de ADN-ul nostru anatomic, educația gustului se face în funcție de mediu și de contextul emoțional. Gustul se învață și se diversifică pe bază de experiențe alimentare plăcute. Memoria e mai importantă decât papila, când vine vorba de mâncare!”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Te-ar putea interesa și: Topul celor mai sănătoase alimente pentru organism. Mihaela Bilic a spus-o fără perdea: „Nu avem cum să fim vegetarieni sub nicio formă”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel