De ce nu ar trebui să faci cumpărături online când ești obosit. Avertismentul experților

Data publicării:
Sursă foto: Freepik/marymarkevich
Descriere foto: Sursă foto: Freepik/marymarkevich

Societatea Spaniolă de Neurologie dezvăluie motivele științifice pentru care somnolența crește lipsa de autocontrol și riscul de a face cumpărături compulsive.

În Spania, mai mult de un sfert din totalul cumpărăturilor se fac online, într-o proporție din ce în ce mai mare an de an. Majoritatea acestor achiziții online au loc noaptea, ceea ce, conform experților în neurologie, este o idee proastă pentru buzunarul nostru și sănătatea noastră.

Când mintea noastră este obosită după efortul zilnic, voința scade, iar creierul nu poate să raționeze cum ar trebui atunci când facem cumpărături. Această situație ne determină să cheltuim mai mulți bani, pentru că a vedea produse care sunt la vânzare atunci când suntem obosiți sau la sfârșitul zilei ne face, aproape sigur, „consumatori nepotriviți”.

Explicația științifică a modului în care somnul ne afectează deciziile de cumpărare

Care este legătura dintre oboseală și somn cu impulsivitatea în momentul cumpărăturilor? Pentru a achiziționa orice tip de produs, oamenii tind să pună în practică controlul impulsurilor, mai ales în societatea actuală în care suntem bombardați cu stimulente care ne îndeamnă să cumpărăm compulsiv. Facilitățile pe care ni le oferă internetul, în aceste cazuri, nu ajută la autocontrol.

„Somnul este esențial pentru funcționarea optimă, atât fizică, cât și mentală, dar poate fi, de asemenea, important și pentru buzunarul nostru. Controlul impulsurilor implică o zonă a creierului numită cortex prefrontal, iar această zonă este deosebit de vulnerabilă la lipsa de somn și oboseală”, explică Dr. Ana Fernández Arcos, coordonatoarea Grupului de Studiu al Tulburărilor de Veghe și Somn din cadrul SEN.

Lipsa de somn afectează cortexul prefrontal, reducându-i activitatea și afectând atenția, controlul impulsurilor, reglarea stării de spirit și luarea deciziilor.

„Pericolul” cumpărăturilor pe timp de noapte

Sursă foto: Freepik/ijeab

Sosirea de la muncă, instalarea confortabilă acasă și deschiderea computerului sunt printre obiceiurile cele mai frecvente atunci când vine vorba de cumpărături. Fără îndoială, este un moment de relaxare și ar putea părea o idee bună. Dar nu trebuie să ne lăsăm duși de aparențe.

„Deciziile noastre pot să nu fie la fel de bine alese ca cele făcute în timpul zilei. Oboseala și somnolența ne fac mai predispuși să facem o achiziție care altădată ar fi fost mai bine aleasă sau mai economică. Din acest motiv, există un risc mai mare să cumpărăm lucruri neesențiale pe timp de noapte”, a afirmat Dr. Arcos.

Un alt expert al SEN, Celia García Malo, a adăugat: „Experiența de a cumpăra la asfințit sau în timpul nopții are alte repercusiuni. Navigarea pe internet produce o stare de hiperalertă și un vârf de secreție de dopamină care va face dificilă adormirea mai târziu, creând un cerc vicios care ne conduce la un somn scurt și o stare fizică și mentală mai proastă”.

Importanța unui somn odihnitor pentru autocontrol

În momentul în care mintea noastră este epuizată, forța de voință pe care presupunem că o avem este redusă. De aceea, este mai probabil să cheltuim mai mulți bani. Cumpărând când suntem obosiți sau la ultima oră a zilei ne poate transforma în „consumatori nepotriviți”. Societatea Spaniolă de Neurologie amintește că „o durată adecvată de somn este aceea în care suntem în condiții optime pentru a desfășura activitățile zilnice”.

Deși numărul de ore de somn poate varia în funcție de persoane și poate să se schimbe pe parcursul vieții noastre, dacă perioada de somn este mai mică decât cea recomandată (7 ore în cazul adulților sănătoși) sau de calitate scăzută (din cauza trezirilor frecvente sau a diverselor tulburări), pot fi afectate funcții cerebrale precum atenția, memoria, reglarea emoțională și percepția senzorială, informează 20minutos.es.

Dacă ești obosit, nu cumpăra

Sursă foto: Freepik/freepik

Cumpărăturile compulsive sunt dăunătoare atât pentru buzunarul nostru, cât și pentru sănătatea noastră. Dr. Arcos afirmă că „orice achiziție ar trebui să o facem fiind conștienți de cheltuieli și dacă ceea ce cumpărăm este cu adevărat necesar. Trebuie să evităm să cumpărăm când suntem privați de somn, deoarece creierul nostru devine 'mai impulsiv' și 'mai puțin consecvent'”. Dacă o persoană suferă de lipsa somnului, de exemplu, din cauza unui program de lucru pe timp de noapte, va avea mai multe dificultăți în a-și menține autocontrolul și, prin urmare, va gestiona mai prost impulsurile, datorită perturbării funcționării cortexului prefrontal menționat anterior.

De aceea, „unele persoane care prezintă trăsături de personalitate mai impulsivă, cu probleme de autocontrol, ar putea atribui acest lucru unei privări cronice de somn”, conchide Dr. Malo.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel