De ce NU e eficientă iodura de potasiu, în caz de atac nuclear. Ciuhodaru: Țineți minte formula S.R.I!

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Towfiqu barbhuiya
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Towfiqu barbhuiya

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre pastilele de iodură de potasiu și despre metoda pe care trebuie să o ții minte în cazul unui accident nuclear.

Totul vine în contextul în care ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că se intenţionează distribuirea de pastile cu iodură de potasiu populaţiei, pentru ca aceasta să le aibă la îndemână dacă va fi nevoie, doar că "lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii", ci ca pe un gest de precauţie.

"Pastilele trebuie să fie în posesia populației. Săptămâna aceasta facem campanie de informare, începând de săptămâna viitoare, distribuția la toți cei care sunt eligibili, în principiu populația până la vârsta de 40 de ani", a spus Alexandru Rafila. 

De ce nu sunt eficiente pastilele de iodură de potasiu, în cazul unui accident nuclear

Astfel, medicul Tudor Ciuhodaru a explicat că pastilele cu iodură de potasiu nu sunt atât de eficiente în cazul unui atac nuclear, pentru că ele ”nu protejează față de alte substanțe radioactive”.

"Poate fi un gest de precauție, dar reamintesc și v-am mai zis-o, că aceste tablete cu iodură nu sunt eficiente decât când vorbim despre iodul radioactiv. Dacă vorbim despre eliminarea de substanțe de tip radioactiv, se administrează iod pentru că tiroida este cea mai sensibilă într-o astfel de situație, iar iodul stabil previne absorbția iodului la nivel tiroidian, fie că vorbim despre cel inhalat sau ingerat, deci contaminări radioactive. Mărește eliminarea și astfel scande riscul de cancer tiroidian.

Nu este nici măcar indicat pentru toate grupele de vârstă. În general, vorbim despre cei sub 40 de ani, de copii, de femei care alăptează. Ideal este ca în astfel de situații să fie administrat cât mai repede, maxim în primele 6 ore de la emisia radioactivă.

Să spunem lucrurilor pe nume: sunt peste 300 de substanțe radioactive care se elimină în cazul unui atac nuclear, așa că iodura nu protejează decât împotriva acestui tip de substanță, nu împiedică intrarea în organism sau efectele radiațiilor legate de alte substanțe radioactive, nu protejează față de alte substanțe radioactive. Mai există și ideea aceea în care zicem ”hai să luăm preventiv, să vedem ce se întâmplă", a declarat Tudor Ciuhodaru, la Antena 3.

Citește continuarea pe DC MEDICAL

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel