Ce se întâmplă în corp când bem cafeaua pe stomacul gol. Cristina Toma, specialist în nutriție, explică: „Crește efectul de cortizol, hormonul stresului”

Data publicării:

Cristina Toma, specialist în nutriție, a explicat ce se întâmplă în corp cand bem cafeaua pe stomacul gol. 

Cristina Toma, specialist în nutriție, a fost invitată în platoul emisiunii „Neatza cu Răzvan și Dani”, de pe Antena 1, acolo unde a vorbit despre efectele pe care le produce cafeaua cosnumată pe stomacul gol. 

Ce se întâmplă în corp când bem cafeaua pe stomacul gol

Acesta susține că este bine să consumăm cafeaua ca pe o recompensă și din plăcere, nu la prima oră a dimineții pentru a ne trezi. Acest lucru scade încetinește efectul dopaminei. 

„Cafeaua crește efectul de cortizol, iar cortizolul este hormonul stresului. El este normal în organismul nostru, dar este important să fie în cantitățile optime lui. În momentul în care noi bem cafea, acesta crește. Apropo de băutul cafelei pe stomacul gol, totuși, dacă nu mănânc nimic dimineața, să o beau pe stomacul gol, dar măcar la o oră, o oră jumătate să-i dau corpului posibilitatea să-și revină în mod natural, la funcțiile sale fiziologice normale. În momentul în care noi ne trezim, vine adonezina, care este un neurotransmițător care începe să crească pe tot parcursul zilei și începe să ți se facă somn. Ei bine, ceea ce face cafeaua când începem să o bem, inhibă adonezina și atunci vine dorința de a mai bea o cafea. În momentul în care noi bem cafea trăim o stare de bine, este ca o recompensă și se eliberează dopamina. Tocmai de aceea recomand să nu beți cafeaua imediat cum vă treziți, pentru a vă trezi, ci să o beți ca să vă surprindeți, la o oră, o oră jumătate, chiar două. Dacă v-ați obișnuit să beți această cafea imediat cum vă treziți, dopamina, în loc să crească așa cum ar trebui, încetinește”, a explicat Cristina Toma, specialist în nutriție.

Regula de aur pe care trebuie să o respecți, când bei cafea

Doctorul Vlad Ciurea susține că băutul cafelei trebuie să fie o adevărată plăcere și relaxare, tocmai de aceea nu trebuie să ne grăbim atunci când o bem. 

”Cafeaua trebuie băută. Este o plăcere, nu numai gustul, mirosul. Cafeaua este o plăcere, este relaxare. Nu putem tăia cafeaua. Trebuie să avem ore de relaxare cu cafeaua în față. Este perfectă. Cafeaua trebuie să ne preocupe din foarte multe puncte de vedere: culoare, gestică, miros, timp de preparare, ce fel de cafea ne place.

Cafeaua trebuie băută dimineața, dar relaxați. Nu în fugă, nu cu un copil de mână, cu un telefon în cealaltă mână. Cafeaua trebuie să fie relaxare și plăcere.

A doua cafea, eu o pregătesc când încep lucrul după-amiază. Îmi face plăcere și a doua cafea”, a explicat acad. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, în exclusivitate pentru DC Medical.

Citește și: A murit Kenneth Mitchell, actorul din Star Trek și Captain Marvel. Problema de sănătate care i-a adus sfârșitul, la doar 49 de ani

Dan Bittman rupe tăcerea despre relația pe care o are cu Denise Rifai. Motivul pentru care i-a oferit un inel: „Te gândești ca ultimii ani ai vieții să-i petreci frumos, cu cineva”

Petre Roman, distrus de durere la căpătâiul Mioarei Roman. Nu a putut să o privească pentru ultima oară: „Nu cred că era pregătit pentru asta”/ FOTO

Carmen Brumă, topul celor mai sănătoase uleiuri: „Trebuie să le introduci în alimentația ta”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel